Politika

Jurkāns: valdība zog Latvijā miljardus, bet auni turpina bungot

© Sputnik / Sergey MelkonovJānis Jurkāns
Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns uzskata, ka valstij vajadzīga jauna "Tautas fronte", kam uzticēsies visi.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Pēdējos 25 gadus Latvijā valda otrās šķiras "blatņiki", kuri apzog iedzīvotājus, taču protestu līmenis valstī ir zems. Turklāt vienmēr visās nelaimēs var vainot krievus. Tie, kuri saprot, kas notiek Latvijā, aptver, ka neko mainīt nevar, un dod priekšroku ceļam uz ārzemēm, paziņoja Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns intervijā Rubaltic.

Jurkāns atgādināja, ka 90. gados "Tautas fronte" neatkarīgās Latvijas iedzīvotājiem solīja tiesību ievērošanu neatkarīgi no tautības — cilvēkiem barikādēs neviens pasi neprasīja. Taču pēc tam valdoša elite šos solījumus meta pie malas.

"Latvieši sāka, tā sakot, "atspēlēties" krievvalodīgajiem par 50 gadus ilgo dzīvi PSRS sastāvā, bet krievvalodīgie, protams, izjuta vilšanos Latvijā, kad izrādījās, ka "Tautas frontes" solījumi nav izpildīti," — pastāstīja Jurkāns.

Pēc neatkarības atjaunošanas korupcija Latvijā sasniedza milzu apmērus — Eiropas Parlamenta komisijas ziņojums liecina, ka ik gadus Latvija pati sevi apzog par pieciem miljardiem eiro. Pēc Jurkāna domām, kritisko punktu Latvijai pielika privatizācija.

Житель города Риги на одном из избирательных участков во время голосования на парламентских выборах в Латвии. - Sputnik Latvija
Politika
Aģitācija par simtiem tūkstošiem eiro: Latvijā sākusies priekšvēlēšanu cīņa

"Viss sākās ar to, ka pēc privatizācijas uz tautai nozagtās naudas rēķina pie varas stūres stāvošajiem lieliski izdevās iedzīvoties bagātībā. (..) Cilvēkus taču vienkārši aplaupīja, izsniedza visiem sertifikātus, daudzi pat nezināja, ko ar tiem iesākt. Un varasvīri to izmantoja, sāka uzpirkt teju vai par grašiem. Tā notika tautas krāpšana," — uzsvēra Jurkāns.

Bijušais ārlietu ministrs norādīja: nav nekāds brīnums, ka Latvija ir viena no nabadzīgākajām ES dalībvalstīm. "Protams, ja valsts izturas pret tevi kā pamāte…" — teica Jurkāns.

Kad kaut kas mainīsies

Vēlētāji Latvijā ir neizvēlīgi un vēl joprojām balso par tiem kuri viņus apzog, apgalvoja Jurkāns. Pēc viņa domām, reālo dzīvi Latvijā atspoguļo parupja frāze: "Uz vēlēšanām iet auni un sit bungas, bet ādu bungām dod paši auni."

Pēc viņa domām, civilās sabiedrības pasivitāte ir viens no iemesliem, kuru dēļ valdošā elite pret latvijiešiem izturas kā pret okupētu cilti.

Krēsls Latvijas Saeimā - Sputnik Latvija
CVK vadītājs par kandidātiem: viņus pat Google nezina

Politiķis uzskata, ka par pārmaiņām valdošās elites domāšanā būs iespējams runāt, kad ekonomiskā situācija valstī pasliktināsies tiktāl, ka vēlētājiem Latvijā gadīsies "smadzeņu satricinājums".

"Tikai tad, kad vēlētājs sāks domāt, kāpēc viss pie mums notiek tā, kā notiek, kāpēc viņu apzog likumā noteiktajā kārtībā, kas tos likumus raksta, — tikai tad sāksies pārmaiņas," — uzskata bijušais ministrs.

Jurkāns atzīmēja, ka pašreizējās partijas tikai kritizē viena otru un nepiedāvā konkrētus risinājumus ekonomikas jomā.

"Kamēr politikā neieradīsies cilvēki, kas spēj radīt, nevis sagraut, Latvija turpinās grimt dūksnājā," — secināja Jurkāns.    

Ziņu lente
0