Tirgot ar Latviju nevēlas, taču brauc: ministrs pastāstīja, kas piesaista ārzemju biznesu

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс
Министр внутренних дел Латвии Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ērta nodokļu sistēma, ir cilvēki, ostas: iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens paskaidroja, kādā veidā Latvijai izdodas pārvilināt ārzemju uzņēmējus.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Radio Baltkom intervijā Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens nosauca Latviju par ideālu platformu ārzemju kompāniju darbam.

Подпись документов - Sputnik Latvija
Trīs mēnešu laikā Latvijā tika slēgti 300 uzņēmumu ar ārzemju kapitālu

Ministrs pastāstīja, ka šobrīd Latvijai izdodas pārvilināt ārzemju uzņēmējus savā teritorijā. Viņi brauc un atved līdzi klientus no citām Eiropas Savienības valstīm, ASV un Āzijas.

Taču Latvija neinteresē ārzemju biznesmeņus kā tirgus, tā interesē tos kā biznesa platforma – vieta, kur var strādāt un kur var maksāt nodokļus.

Tāpat Ģirģens piebilda, ka Latvijā ir ērti un droši, tādēļ biznesmeņi cer, ka spēs ar savām ģimenēm mierīgi dzīvot, atpūsties un nedomāt par klimatu, terorismu un kaut kādiem citiem draudiem.

IeM vadītājs uzskata, ka ārzemju biznesmeņi ir tikpat ērti Latvijai, cik tā ir ērta viņiem. Viņaprāt, ārzemju kompānijas uzlabos vietējā Latvijas biznesa stāvokli un palīdzēs realizēt Latvijas ekonomisko potenciālu.

Ministrs komentēja arī aktuālāko tematu – Baltkrievijas kompāniju pārcelšanos uz Latviju. Ģirģens uzsvēra, ka Latvijai ir potenciāls – cilvēki, ostas, laba ģeopolitiskā situācija. Tāpēc Baltkrievijas uzņēmēji ir gatavi izveidot valstī 1000 jaunu darbavietu, kā arī attīstīt sadarbību ar vietējo biznesu.

Pēc tam, kad Baltkrievijā sākās nemieri, Latvija parosījās un aicināja baltkrievu uzņēmējus pārcelties uz tās teritoriju. Latvijas varasiestādes izveidoja speciālu komandu no Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvjiem, kura paātrinātā kārtībā izskata Baltkrievijas IT biznesa pieteikumus. Paralēli notiek darbs ar Latvijas finanšu iestādēm, lai izveidotu "zaļo koridoru" ārzemju kompānijām, kuras izlēmušas pārcelt savu darbību uz Latviju.

LIAA pat pateica, ka konsultējuši vairāk nekā simts Baltkrievijas kompāniju jautājumos, kas saistīti ar pārdislokācijas uz Latviju.

Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Ārzemnieki izpirkuši: Latvijā paliek aizvien mazāk nacionālo uzņēmumu

Oktobrī tika ziņots, ka lēmumu strādāt Latvijā pieņēmušas 17 kompānijas, reāli darbu uzsāka vismaz trīs. Tās atvēra bankas kontus, atrada telpas un nokārtoja formalitātes ar darbinieku pārvešanu. Pēc šo 17 uzņēmumu plānotā, tuvāko mēnešu laikā Latvijā tiks izveidots vairāk nekā 1000 jaunu darbavietu. Vismaz puse šo kompāniju iepriekš strādāja Minskas Augsto tehnoloģiju parkā.

Taču Baltkrievijas kompāniju pārvilkšanas lietā uz Latviju iesaistījās Valsts drošības dienests, kur paziņoja, ka ir jāņem vērā riski, kas ir saistīti ar iespējamām izlūkošanas darbībām no baltkrievu puses. Turklāt banku neuzticība trešo valstu pārstāvjiem var kļūt par šķērsli ceļā uz kontu atvēršanu uzņēmumiem.

Ventspils mērs Aivars Lembergs pat bija paziņojis, ka sarunas par masveida baltkrievu uzņēmēju pārcelšanos uz Latviju ir parasta politiska propaganda. Pēc Lemberga domām, biznesam Latvijā neļaus atvērt kontu, jo varasiestādes ir devušas uzstādījumu – nesadarboties ar nerezidentiem.

Ziņu lente
0