Apkure Rīgā: monopolisti ceļ tarifus, bet par vainīgo padara "Gazprom"

© Pixabay / GoerglКот на батарее
Кот на батарее - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divu monopolistu – "Rīgas siltums" un "Latvenergo" – strīdā par siltumenerģijas cenu un tarifu rīdziniekiem vainīgs izrādījies Krievijas "Gazprom".

RĪGA, 5. novembris — Sputnik. Uzņēmums "Rīgas siltums", kas ieplānojis apkures tarifu palielināšanu Rīgā, pamatoja to ar kompānijas "Latvenergo" izcenojumu palielināšanu, bet tā savukārt aizbildinās ar Krievijas koncerna "Gazprom" piegādātās gāzes cenu pieaugumu, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Регулятор подачи тепла для батареи - Sputnik Latvija
Pieaug apkures tarifs Rīgā: no decembra nāksies maksāt par 11% vairāk

No 2020. gada 3. decembra "Rīgas siltums" apkures tarifs sastādīs 44,1 eiro par megavatstundu – par 11% vairāk nekā pašreizējā apkures cena (39,77 eiro). Jaunais tarifs būs spēkā līdz 2021. gada 31. jūlijam. Pēc tam cena atkal augs līdz 45,27 eiro par megavatstundu.

Viens monopolists – "Rīgas siltums" – tarifa pieaugumu pamato ar to, ka cita monopolista - "Latvenergo" siltumenerģijas izmaksu pieaugumu gandrīz par ceturto daļu.

"Siltumenerģijas tarifā vairāk nekā 71% sastāda iepirktās siltumenerģijas un kurināmā izmaksas, kur galvenais pirktās enerģijas piegādātājs ir AS "Latvenergo". Jāsaka, ka no AS "Latvenergo" pirktās siltumenerģijas cenas pieaugums par 26% ir negaidīts. Mēs ceram, ka šis kāpums ir īslaicīgs, tādēļ veicām maksimālus taupības pasākumus, akumulējot daļu izmaksu, tādējādi siltumenerģijas tarifs pieaugs tikai par 11% jeb 4,33 eiro par vienu megavatstundu," paziņoja "Rīgas siltuma" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Lai izprastu siltumenerģijas izmaksu pieauguma iemeslus, "Rīgas siltums" vērsās gan pie "Latvenergo", gan Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

"Rīgas siltums" ražo siltumenerģiju, izmantojot gan dabasgāzi, gan atjaunojamos resursus. Degvielas iepirkumi ir atklāti, tāpēc jo neizprotamāks ir tāds cenu pieaugums par iepērkamo siltumenerģiju.

Savukārt "Latvenergo" apgalvo, ka "Rīgas siltums" savlaicīgi informēts par pārmaiņām un skaidro, ka siltumenerģijas cenu pieaugums skaidrojams ar gāzes cenu pieaugumu.

Радиатор отопления - Sputnik Latvija
Apkures cenas atšķiras divas reizes: kur Latvijā maksās visvairāk un vismazāk

"Pēc ilgstoši zema gāzes cenu perioda, kas arī atspoguļojās ļoti zema siltuma tarifa veidā, šobrīd gāzes cena pakāpeniski pieaug, un tas atspoguļojas siltuma gala tarifos. Tomēr vidējā termiņā skatoties, turpmāks resursu cenas pieaugums netiek prognozēts, un turpmākās cenu svārstības ir iespējamas mazākā apmērā. Šāds cenu līmenis bija iepriekš prognozēts, un savlaicīga informācija par vidējām resursu cenām apkures sezonā tika nodrošināta augusta beigās," skaidro "Latvenergo".

Tagad SPRK nāksies noskaidrot, vai kāds no abiem monopolistiem neblefo. Savukārt rīdziniekiem iesaka priecāties par to, ka, pat neskatoties uz tarifu pieaugumu, maksa par apkuri tomēr būs zemāka, nekā daudzās citās pašvaldībās Latvijā.

Ziņu lente
0