Apkures cenas atšķiras divas reizes: kur Latvijā maksās visvairāk un vismazāk

CC0 / Pixabay / ri / Радиатор отопления
Радиатор отопления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējais apkures tarifs Latvijā šosezon ir samazinājies, un tikai vienā pilsētā iedzīvotāji maksās vairāk; kas ļāva samazināt maksu un kādās pilsētās ir reģistrēts visievērojamākais samazinājums.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Pašreizējā apkures sezonā vislētākā apkure būs Aizkrauklē, kur tarifs sastāda 35,45 eiro par megavatstundu. Tas ir divas reizes lētāk nekā Saulkrastos un Zvejniekciemā, kur tarifs sastāda 69,98 eiro par megavatstundu, vēsta nra.lv.

Apkures cena pārsniedz 60 eiro par megavatstundu Vangažos, Ropažos, Pastendē, Laucienē un Siguldā. Vislētākā apkure šosezon būs Piņķos, Ogrē, Rīgā un Ķekavā, kur tarifs būs zem 40 eiro par megavatstundu.

Saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) informāciju, pašreizējā apkures sezonā Latvijas iedzīvotājiem vidēji par apkuri būs jāmaksā mazāk: tarifus ir pazeminājuši aptuveni 30% siltumenerģijas kompāniju, kuras ražo vairāk nekā 75% siltumenerģijas Latvijā. Rīgā tarifi samazināsies par 23,4%, Daugavpilī – par 14,1%, Valmierā – par 16,3%, Cēsīs – par 9,9%, Aizkrauklē – par 21%, kā arī citās apdzīvotās vietās. vidēji apkures tarifs Latvijā samazināsies no 54,51 eiro par megavatstundu līdz 52,38 eiro. Atsevišķās vietās samazinājums pārsniedzis 10 eiro par megavatstundu. Piemēram, "Rīgas siltums" samazinājis maksu no 51,90 līdz 39,77 eiro par megavatstundu, un tas ir viens no zemākajiem tarifiem valstī.

Кот на батарее отопления - Sputnik Latvija
Kāpēc rēķins aprīlī ir lielāks nekā janvārī; nama iedzīvotāji sašutuši par apkures cenām

"Sagaidot jauno apkures sezonu, Rīgā ir nodrošināts mazākais siltumenerģijas tarifs Latvijas lielo pilsētu vidū. Šogad akciju sabiedrība "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifu samazināja par 23%, un tas ir mazākais tarifs pēdējo četru gadu laikā," iepriekš apgalvoja AS "Rīgas siltums" sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Linda Rence.

Šogad maksa par apkuri pieaugs tikai Kuldīgā. Uzņēmums "Kuldīgas siltumtīkli" paaugstināja siltumtarifu no 48,90 līdz 52,99 eiro par megavatstundu.

Aptuveni 70% siltumenerģijas uzņēmumu apkures tarifus nav mainījuši.

"Pateicoties situācijai kurināmā tirgū, daudziem siltumenerģijas komersantiem šogad ir bijusi iespēja būtiski samazināt siltumenerģijas ražošanas izmaksas un līdz ar to arī tarifus iedzīvotājiem. Dabasgāzes vairumtirgus izmaksas salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir samazinājušās teju uz pusi, savukārt šķeldas cenas ‒ par 10‒15%," pastāstīja SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

Šogad SPRK atļāva 12 uzņēmumiem pašiem mainīt tarifus, ja mainās degvielas vai iepērkamās siltumenerģijas cena. Šādu pieeju SPRK ievieš kopš 2017. gada, kad tika atvērts dabasgāzes tirgus, taču īpašu nozīmi tas ir guvis šogad. Tas ļauj koriģēt tarifus atbilstoši nepieciešamībai pat vairākas reizes gadā. Tendence izmantot šādas atļaujas priekšrocības uzņēmēju vidū pakāpeniski pieaug.

Ziņu lente
0