Vismaz 170 eiro mēnesī: kuru var atbrīvot no minimālajām sociālajām iemaksām

© Sputnik / Sergey MelkonovМужчина с инвалидностью на цветочном рынке в Риге
Мужчина с инвалидностью на цветочном рынке в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ no minimālajām sociālajām iemaksām nevar atbrīvot cilvēkus ar invaliditāti un kad jaunie noteikumi varētu stāties spēkā.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. No minimālajām sociālajām iemaksām var atbrīvot pensionārus, studentus un ieslodzītos, taču ne cilvēkus ar invaliditāti, paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), vēsta LTV.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Jauno nodokļu kanibāliskā loģika: kā iznīcināt mikrouzņēmumus

Pašlaik ministrijā apspriež kategorijas, uz kurām topošās nodokļu izmaiņas netiks attiecinātas. Iekļaut šajā sarakstā cilvēkus ar invaliditāti traucē Satversmes tiesas lēmums.

Minimālo sociālo iemaksu ieviešanas projekts paredz, ka visiem strādājošiem cilvēkiem, to skaitā pašnodarbinātajiem, būs jāmaksā vismaz 170 eiro mēnesī neatkarīgi no algas apmēra.

2016. gada beigās, kad minimālās sociālās iemaksas praktiski ieviesa, Saeimas deputāti palielināja personu kategoriju skaitu, kuras varēs tās nemaksāt, līdz 13. Toreiz Labklājības ministrija norādīja, ka tas ir viens no reformas lūzuma punktiem, jo tādā gadījumā iemaksas veiks pārāk maz cilvēku.

Pēc Petravičas sacītā, esošajā posmā var pārliecinoši teikt par trīs izņēmuma kategoriju iekļaušanu sarakstā.

"Noteikti viena kategorija, kurai tur ir jābūt – tie ir pensionāri. Otra kategorija – jaunieši, studenti, jo studenti, protams, nevar strādāt pilnu darba laiku, līdz ar to viņu atalgojums ir un var būt mazāks par minimālo algu," paziņoja Petraviča.

Trešā kategorija ir ieslodzītie.

Pēc ministres sacītā, viņa vēlētos pievienot šajā sarakstā personas ar invaliditāti, taču tas, saskaņā ar ministrijas vērtējumu, būtu pretrunā ar Satversmes tiesas lēmumu, kura atzina zemākas sociālo iemaksu likmes personām ar invaliditāti par diskriminējošām.

"Satversmes tiesa atzinusi, ka tā ir bijusi nevienlīdzība pret personām ar invaliditāti. Līdz ar to viņi šobrīd ir tādā neapskaužamā situācijā," pastāstīja Petraviča.

Pēc viņas teiktā, attiecīgā likuma izstrāde joprojām turpinās, tādēļ izņēmumu saraksts var tikt paplašināts, piemēram, ar jaunajiem vecākiem.

Izmaiņas plānots apstiprināt līdz gada beigām, taču politiķi vienojās, ka tie stāsies spēkā tikai no nākamā gada 1. jūlija.

Инвалиды в колясках - Sputnik Latvija
Valsts kļūda: cilvēks ar invaliditāti aizstāvēja tiesības uz pensiju Augstākajā tiesā

"Lai nebūtu tā, ka pieņem regulējumu novembrī vai decembrī un janvārī tas stāsies spēkā, mēs jau tagad plānojam, ka tas stātos spēkā no pusgada, lai mūsu sabiedrībai būtu laiks iepazīties, saprast un gatavoties šīm gaidāmajām izmaiņām," paskaidroja premjers Krišjānis Kariņš.

Finanšu ministrijā norādīja, ka ilgstošāks minimālo sociālo iemaksu ieviešanas laiks ir nepieciešams arī valsts iestādēm, lai Valsts ieņēmumu dienests un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pagūtu sagatavoties.

Arodbiedrību apvienība uzskata, ka ir nepieciešams pārejas periods, kad tie, kas pelna mazāk par minimālo algu, maksās 10% no ienākumiem, nevis 170 eiro.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, valdība atbalstīja veselu virkni nodokļu izmaiņu, kuras plānots ieviest trijos posmos. Tostarp paredzēts samazināt sociālās iemaksas par 1%, ieviest minimālo sociālo iemaksu un samazināt ienākumu nodokļa daļu, kura nonāk pašvaldību budžetā, no 80% uz 75%.

Ziņu lente
0