Ķīnas un ASV tirdzniecības karš var atsākties

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna ir neapmierināta ar to, ka amerikāņu partneri atļaujas pārkāpt pieļaujamās robežas.

RĪGA, 27. jūnijs – Sputnik. Ķīna brīdinājusi ASV par to, ka iejaukšanās valsts iekšējās lietās var kaitēt tirdzniecības darījumam, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz izdevumu Wall Street Journal.

Mediji vēsta, ka Ķīna "sākusi paklusām ziņot Vašingtonai", ka gadījumā, ja ASV valdība joprojām iejauksies jautājumos, ko skart ir aizliegts, tas var apdraudēt lauksaimniecības un citu preču iepirkumus, ko Ķīna veic ASV tirdzniecības darījuma pirmā posma ietvaros. Viens no strīdīgajiem jautājumiem ir Hongongas un Taivānas neatkarība un ASV lēmums ieviest sankcijas par uiguru tiesību pārkāpumiem.

Уборка сои на полях - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ķīnas graujošais trieciens globālajā ekonomiskajā karā

Neapmierinātību ar amerikāņu partneru darbībām aizvadītajā nedēļā pauda Ķīnas Komunistiskās partijas CK politbiroja loceklis Jans Czeči, kurš kontrolē starptautiskos jautājumus. Tiekoties ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, Czeči uzsvēra, ka pusēm ir "jāstrādā kopā".  Tā Pekina lika saprast Vašingtonai, ka nav ieteicams pārkāpt pieļaujamās robežas.

Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo informēja, ka ASV ievieš vīzu ierobežojumus Ķīnas Komunistiskās partijas ierēdņiem par "Honkongas autonomijas graušanu un cilvēktiesību pārkāpumiem". Vīzu ierobežojumus pret ierēdņiem, ko Vašingtona ieviesa Honkongas dēļ, Ķīnas vēstniecība ASV nosauca par kļūdainu risinājumu un aicināja to atcelt.

15. janvārī Ķīna un ASV parakstīja vienošanos par tirdzniecības darījuma pirmo fāzi. Ķīna piekritusi palielināt ASV ražotās produkcijas iepirkumus par 76,6 miljardiem dolāru pirmajā vienošanās darbības gadā un par 123,3 miljardiem – otrā gada laikā. Runa ir ne tikai par lauksaimniecības produkciju, bet arī citām precēm.

Ziņu lente
0