Analītiķis prognozēja Ķīnas un Eiropas ekonomikas atjaunošanās termiņus

© Foto : из архива автораЭкономист Владимир Рожанковский
Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenais jautājums – cik ātri pavērs robežas Ķīnas galvenie kontrahenti – rietumvalstis, no tā lielā mērā ir atkarīgs Ķīnas ekonomikas atjaunošanās temps pēc lejupslīdes.

RĪGA, 19. aprīlis – Sputnik. Ķīnas Nacionālais statistikas birojs vēsta, ka valsts IKP pirmo reizi kopš 1992. gada nodemonstrējis kritumu koronavīrusa pandēmijas fonā. 2020. gada pirmajā ceturksnī negatīvais pieaugums sastādījis 6,8% gada izteiksmē, informēja NSB.

Ķīna parādījusi to, ko visi gaidīja, radio Sputnik ēterā atzīmēja ekonomists Vladimirs Rožankovskis.

"Jāatzīmē, ka tie ir retrospektīvi dati – mēs redzam pandēmijas krīzes apogeju, kas iekrita februārī. Ķīna jau sāk īstenot otro scenāriju – atveras rūpnīcas un fabrikas. Jautājums ir par to, cik ātri atvērsies rietumvalstis, jo tās ir Ķīnas galvenie kontrahenti, tās preču patērētāji," uzsvēra Rožankovskis.

Eksperts paskaidroja, ka ražošanu Ķīnā patlaban ierobežo pieprasījuma samazināšanās, kas saistīta ar karantīnu Eiropā, ASV un Dienvidaustrumāzijā.

Денежные купюры: евро и доллары. - Sputnik Latvija
"Kaut kas jauns un šausmīgs": ekonomisti pastāstīja par nākotni pēc pandēmijas

"Situācija ir sarežģīta, tomēr lejupslīdes maksimums ir garām, un jebkurā gadījumā stāvoklis uzlabosies. Nevar teikt, ka Ķīnas ekonomika kritīsies arī tālāk, jautājums ir par to, cik ātri viss atjaunosies. Te ir daudz dažādu scenāriju, ieskaitot lielo banku un SVF prognozes. Kopumā uzskata, ka atjaunošanās būs ilgstoša, jo nav iespējams zibenīgi atcelt karantīnu," pastāstīja Rožankovskis.

"Tomēr cilvēki patērēs preces, ko viņi nevar izmantot šajā brīdī, tas ir, parādīsies atliktais pieprasījums un dos nozīmīgu stimulu ražošanas paātrinājumam, tostarp arī Ķīnā. Domājams, vasaras beigās būs vērojams spēcīgs pieaugums, saistīts ar to pašu atlikto pieprasījumu. Tomēr līdz gada beigām mēs nevarēsim sasniegt tos 2-3% pieauguma rādītājus, uz ko ekonomika sākotnēji orientējās," brīdināja ekonomists.

Pēc viņa domām, pašlaik daudz kas ir atkarīgs no Vašingtonas viedokļa – vai Tramps turpinas tidzniecības karus ar Ķīnu laikā, kad cilvēkiem nepieciešamas lētās preces no Ķīnas. "Tirdzniecības kari radīja nopietnu apgrozījuma kritumu, un jau pirms koronavīrusa radītās krīzes pasaules ekonomika zaudēja 0,6-0,7 procentpunktus salīdzinājumā ar savu normālo pieaugumu," piebilda ekonomists.

Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
SVF: Baltijas valstu vidū Latvijas ekonomika cietīs visvairāk

Marta beigās Pasaules Tirdzniecības organizācijas vadītājs Roberto Azevedo paziņoja, ka pasaules ekonomikas kritums koronavīrusa pandēmijas rezultātā var izrādīties sliktāks nekā 2008. gada finanšu krīze. Savukārt Krievijas valdības Finanšu universitātes Starptautisko ekonomisko attiecību pētījumu institūta direktore Viktorija Perska provizoriski vērtēja, ka pasaules ekonomikas zaudējumi svārstīsies no 200 līdz 500 miljardiem dolāru, ja pandēmijas karantīnas periods beigsies jau aprīlī.

Ziņu lente
0