ES ekonomikas atbalstam atvēlēti 500 miljardi eiro

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstis uzņēmušās saistības sniegt atbalstu nozaru likviditātei un uzņēmumiem.

RĪGA, 11. aprīlis - Sputnik. Eirogrupa saskaņojusi antikrīzes kompleksu 500 miljardu eiro apmērā, atbildot uz pandēmijas radīto situāciju, liecina informācija Eiropas Padomes vietnē.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
"ES nepalīdzēs": Itālijas parlamentā noņemts Eiropas Savienības karogs

Eirozonas valstu finanšu ministri pēc vairākas stundas ilgām apspriedēm pieņēma ES ekonomikas atbalsta kompleksu Covid-19 infekcijas izplatīšanās jomā.

"ES valstis uzņēmušās saistības sniegt atbalstu nozaru likviditātei un kompānijām, ko veido valsts garantiju un nodokļu maksājuma termiņu atlikšanas shēmas, kas patlaban tiek vērtētas 16% apmērā no ES IKP, salīdzinājumā ar 10% 16. martā," teikts preses relīzē.

Eirogrupas vadītājs, Portugāles finanšu ministrs Mario Senteno informēja, ka runa ir par trim darba virzieniem – darbinieku, biznesa un pašu valstu atbalstu.

Starp šiem instrumentiem Senteno minēja Eiropas Komisijas ierosināto mehānismu Sure, kas paredz veidot garantiju fondu no ES valstīm par 25 miljardiem eiro, ar ko būs iespējams savākt un izsniegt šīm valstīm aizņēmumus par summu līdz 100 miljardiem eiro. Sure paredzēts darbinieku atbalstam.

Tāpat Senteno pieminēja arī atbalstu no Eiropas Investīciju bankas (EIB) puses, kas tika pieminēts iepriekš. Arī šajā gadījumā runa ir par garantiju fondu 25 miljardu eiro apmērā, ar kura palīdzību būs iespējams atbalstīs ES kompānijas, ieskaitot mazo un vidējo biznesu, par aptuveni 200 miljardiem.

Флаг ЕС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa pārdzīvos epidēmiju. Bet kā būs ar Eiropas Savienību?

Pie tam saskaņots jauns instruments – eirozonas valstu kreditēšana no ESM – Eiropas stabilitātes mehānisma – puses par aptuveni 240 miljardiem eiro. Šie aizņēmumi tiks piešķirti ar ļoti zemām likmēm jau divu nedēļu laikā, ja kredītu shēma būs saskaņota eirozonas valstīs, informēja ESM vadītājs Klauss Reglings.

"Vienīgā prasība piekļuvei visām kredītlīnijām būs valsts saistības izmantot šos līdzekļus ar veselības aprūpi un ar Covid-19 ārstēšanu un profilaksi saistīto tiešo un netiešo izdevumu iekšējā finansējuma atbalstam," teikts Eirogrupas paziņojumā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sassoli šo lēmumu apsveica.

Senteno pateicās kolēģiem par panākto kompromisu. "Mūsu dzīvībām un institūtiem draudošo briesmu priekšā mēs esam atbildējuši uz izaicinājumu," viņš uzrakstīja savā lapā Twitter.

Sarežģītās epidemioloģiskās situācijas dēļ ministri netikās personīgi – apspriedes notika videokonferences režīmā.

Ziņu lente
0