Cenas Latvijā aug naftas un algu dēļ: Danusēvičs paskaidroja, kāpēc cenas ir tik augstas

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЦистерны на нефтебазе
Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nafta, laikapstākļi un pat algas pieaugums valstī izraisa pārtikas produktu cenu pieaugumu Latvijā.

RĪGA, 13. februāris — Sputnik. Mēneša laikā pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenas valstī pieaugušas par 1,6%. Svaigi dārzeņi ir par 5,7% dārgāki, svaigi augļi – par 5,1%.

Par 4,6% augušas mājputnu gaļas cenas, par 2,5% - cūkgaļas, par 0,6% - kūpinātas, sālītas un žāvētas gaļas cenas. Šokolāde ir dārgāka par 6,8%, kafija – par 3,7%, svaigas vai atdzesētas zivis – par 7,8%, makaronu izstrādājumi – par 5,1%, sviests – par 3% un cukurs – par 3,5%. Samazinājušās biezpiena (-3,7%) un olīveļļas (-6,5%) cenas.

Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija
Uzzināt savu cenu: eksperti aprēķināja dzīves izmaksas Latvijā

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs intervijā radio Baltkom pastāstīja, kāpēc pārtikas produkti Latvijā kļūst dārgāki un kas vēl ir atrodams par pieņemamām cenām.

Viņš konstatēja, ka pie produktu cenu pieauguma vainojama naftas cenu palielināšanās pasaules tirgū, - Danusēvičs atgādināja, ka naftas cenas ietekmē loģistisku, pārvadājumus un piegādes. Produkta cena pieaug brīdī, kad tas tiek piegādāts līdz plauktam veikalā.

Produktu cenas ietekmē arī laikapstākļi, kuru dēļ gaidāma laba vai slikta raža. Pēdējo gadu sausums ietekmēja ražas, un, jo tās mazākas, jo dārgāki produkti.

Eksperts piezīmēja, ka cenas ietekmē pat algu pieaugums Latvijā.

Pēc viņa vārdiem, produktu cenas Latvijā augs, kamēr to cena nepielīdzināsies cenām kaimiņvalstīs. Viņš uzsvēra, ka tad konkurence pastiprināsies, taču līdz ar to augs arī attīstība.

Acīmrerdzot, Danusēvičs gribēja teikt, ka augs ne tikai cenas veikalos, bet arī algas. Kā piemēru viņš minēja Norvēģiju, kur cenas ir šausmīgas, bet arī algas ir atbilstošas.

Коровы на молочно-товарной ферме - Sputnik Latvija
Gandrīz 200 fermu atteicās no piena: kā Latvija pārdzīvoja Krievijas embargo sesto gadu

Pie tam viņš pastāstīja, ka veikalo plauktos ir produkti, kuru cenas tomēr samazinās. To starpā ir ūdens, kura cena kritusies par 1-2 centiem, un šampanietis.

Jāpiebilst, ka analītika demonstrē, ka kritušās arī biezpiena (-3,7%) un olīveļļas (-6,5%) cenas.

Produktu cenu pieaugumu prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs jau 2020.gada janvāra sākumā. LTVC tobrīd atzīmēja, ka agrāko līmeni var saglabāt tikai kafijas un kakao cenas, taču prakse liecina, ka šajā ziņā prognoze nav piepildījusies.

LTVC paskaidroja, ka cenu pieaugums tādiem produktiem kā vistas gaļa, cūkgaļa, siers un citi piena produkti, iespējams, saistīts ar degvielas cenu pieaugumu pēc akcīzes celšanās. Bez tam Latvijā pieauguši darbspēka tēriņi, kuri nopietni ietekmē pārtikas produktu cenas.

Atgādināsim, ka, saskaņā ar statistikas datiem, 2018.gadā valsts iedzīvotāji pārtikas produktiem iztērēja 17,8% ģimenes budžeta. Vidēji ES šis rādītājs nepārsniedz 12,1% no kopējiem izdevumiem.

Ziņu lente
0