Citadeles veiksmes josla: amerikāņu banka Latvijā pārņem Danske filiāli

© pixabayБанковские сейфы
Банковские сейфы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bankai Citadele Latvijā ir izveidojusies ļoti labvēlīga situācija: daļa bijušo bankas darbinieku iekļuva finanšu sistēmas uzraugošajās iestādēs, divu gadu laikā Citadele ieguva divus izdevīgus līgumus klientu apkalpošanai no FKTK puses, un tagad pārņem Danske filiāli.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi Citadele bankai pārņemt Danske Bank filiāli. Latvijā FKTK vada Santa Purgaile, kas iepriekš bijusi Citadele bankas viceprezidente. Taču tā, protams, ir tikai sakritība.

Здание банка Citadele в Тукумсе - Sputnik Latvija
Strādājām Latvijā 20 gadus, un tagad esam padzīti: "Citadeles" klientu stāsti

Komisijā atzīmēja, ka uzņēmuma daļu nodošana bankai Citadele neradīs negatīvu ietekmi uz Citadele bankas darbību un neapspiedīs klientu intereses (tostarp tiks saglabātas tiesības un pienākumi, kuras izriet no līgumiem, ko noslēdza Danske Bank filiāle). Komisija pieņēma lēmumu pamatojoties uz piedāvājumu par pāreju, kuru FKTK saņēma no Danske Bank 16. decembrī.

Citadele bankai ar amerikāņu investoriem Latvijas tirgū ir izveidojusies ārkārtīgi labvēlīga situācija.

Pērn Finanšu nozares asociācijas vadībā tika iecelta Sanita Bajāre (bijusī Citadele bankas darbiniece). Viņa savukārt piedāvāja Latvijas Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja amatam Ilzi Znotiņu (kuru pēcāk arī apstiprināja). Un Citadele bankas viceprezidente Santa Purgaile nesen kļuva par FKTK vadītāju.

Pēdējo divu gadu laikā Citadele vismaz divas reizes saņēma izdevīgus klientu apkalpošanas līgumus no FKTK. 2018. gada martā šī banka saņēma tiesības izmaksāt kompensācijas ABLV bankas klientiem, kura paziņoja par savu likvidāciju, savukārt 2019. gada augustā FKTK pasludināja Citadele par konkursa uzvarētāju tiesībām apkalpot klientus no maksātnespējīgās PNB Bankas. (Šīs operācijas neslikti papildina komercbankas klientu bāzi, turklāt ar viskvalitatīvākajiem klientiem – rezidentiem, privātpersonām un juridiskajām personām).

Interesanti, ka iepriekš Budžeta un finanšu komisijas sēdē Santa Purgaile izteica prognozi, saskaņā ar kuru šī gada laikā banku skaits Latvijā varētu samazināties. Iespējams, tiks slēgtas trīs bankas, bet kopumā, pēc viņas sacītā, aptuveni 10 bankām "jāatrod jauns biznesa modelis". Tiem, kas "neatradīs", acīmredzot, jau ir gatavs "recirkulācijas" variants, kad to pārņems banka Citadele.

Санта Пургайле - Sputnik Latvija
Purgaile: trešā daļa Latvijas banku ir riska zonā

Danske Bank jau pirms gada paziņoja par darbības izbeigšanu Baltijas valstīs (apsūdzību naudas atmazgāšanā dēļ). Ar to nepatikšanas bankai nebeidzās. Pērnā gada beigās aptuveni 60 investoru iesniedza prasību pret banku 200 miljonu eiro apmērā "par zaudējumiem saistībā ar naudas atmazgāšanu". Iepriekš pret banku tika iesniegtas vēl divas analoģiskas prasības.

Četras dienas pirms Latvijas FKTK galīgajam lēmumam, Lietuvas Šiauliu bankas saņēma tiesības nopirkt Lietuvas Danske Bank kredītportfeli. Portfeļa lielums tiek vērtēts 125 miljonu eiro apmērā, taču darījuma summa netiek atklāta.

Ziņu lente
0