Znotiņa par Latvijas bankām: ballīte beigusies

© Sputnik / Sergey MelkonovПосетители в очереди в Латвийский банк во время акции "Ночь музеев" в Риге
Посетители в очереди в Латвийский банк во время акции Ночь музеев в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa piedāvā Latvijas bankām nopietni padomāt par savu uzvedību.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) redzeslokā nonākušas vairākas Latvijā strādājošas bankas, kuru darbība tiek pastiprināti analizēta, paziņoja FID vadītāja Ilze Znotiņa Latvijas Radio ēterā.

Viņa paskaidroja, ka FID pievērš uzmanību visu Latvijā strādājošo banku darbībai, taču dažām no tām nopietni jāaizdomājas par savu rīcību, citādi viss "var beigties nepatīkami".

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs pieprasa iztulkot ASV sankcijas latviešu valodā

"Jā, mums arī šķiet, ka dažas bankas joprojām vai nu nav sapratušas, vai pārbauda robežas, vai arī kaut kādā ziņā joprojām uzskata, ka ballīte turpinās. Tieši tā iemesla dēļ ir vairākas bankas, kurām veicam stratēģisko analīzi. Joprojām ir dažas bankas, kurām nopietni vajadzētu pārdomāt, vai nav pienācis laiks beigt to, ko viņas dara, jo citādi var beigties pavisam nepatīkami," uzsvēra Znotiņa.

Konkrētas bankas, pret kurām ir pretenzijas, viņa nenosauca.

Pērnā gada novembrī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile paziņoja, ka aptuveni trešā daļa Latvijā strādājošo banku atrodas augsta riska zonā. Kopumā Latvijā strādā 15 bankas, tādēļ runa bija par piecām finanšu iestādēm valstī.

SVF un Moneyval komisijas eksperti vairākkārt norādīja uz Latvijas atpalikšanu finanšu noziegumu apkarošanas jomā un draudēja iekļaut valsti "pelēkajā sarakstā". Savukārt Latvijas varasiestāžu pārstāvji solīja atbrīvot tirgu no bankām, kuras neapkaro finanšu noziegumus. Taču pēc ABLV likvidācijas valstī tika slēgta tikai viena banka – PNB, turklāt par pārkāpumiem, kas nebija saistīti ar naudas atmazgāšanu.

Ziņu lente
0