Latvijas mediķi varētu saņemt 60,1 miljonu eiro

© Sputnik / Андрей ТатарчукАкция протеста медиков у здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdības solītās algas Latvijas mediķi vienalga nesaņems, taču Veselības nozares stratēģiskajā padomē, acīmredzot, uzskata, ka 60,1 miljons eiro – tas jau ir kaut kas.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Pēc Latvijas Veselības ministrijas pārstāvja Oskara Šneidera sacītā, Veselības nozares stratēģiskā padome atbalstījusi Veselības ministrijas piedāvājumu par mediķu algu palielinājumam piešķirto 60,1 miljona eiro sadalījumu, vēsta Bb.lv.

Taču padomes locekļi norādīja, ka ar šo summu vienalga nepietiek, lai palielinātu mediķiem algas līdz solītajām un Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzētajām summām.

Taču, spriežot pēc visa, Latvijas ārstiem piedāvā būt apmierinātiem ar to, kas ir. Jo 60,1 miljons – tie ir tie līdzekļi, kas ir pieejami dotajā brīdī.

Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
"Izdalīja 10 miljardus eiro, bet visi raud": kā koalīcija pārvērtās ļaunajā Salavecītī

Padome atbalstīja Veselības ministrijas piedāvājumu 2020. gadā palielināt minimālo likmi rezidentiem par 20%, piešķirot šim mērķim 4,04 miljonus eiro, savukārt pārējo mediķu algu – par 10%, piešķirot šiem mērķiem 48,2 miljonus eiro.

Saskaņā ar šo, sertificētā ārsta minimālā mēnešalga palielināsies par 108 eiro – no 1079 eiro 2019. gadā līdz 1187 eiro 2020. gadā. Sertificēto medmāsu, ārsta palīgu un akušieru minimālā mēnešalga pacelsies par 71 eiro – no 714 līdz 785 eiro.

Atgādināsim, ka Latvijas Saeima novembra vidū galīgajā lasījumā pieņēma 2020. gada budžetu, kurš kļuvis par lielāko valsts vēsturē. Konsolidētā 2020. gada budžeta ienākumi tiek prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, izdevumi – 10 miljardu eiro apmērā. Salīdzinot ar 2019. gada budžetu, ienākumi pieaugs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi – par 610,1 miljonu eiro. Taču mediķu algu palielinājumam piešķirta vien aptuveni puse no solītajiem 120 miljoniem eiro, toties ap 4 miljoniem eiro sameklēja jaunajam partiju finansēšanas modelim.

Tas izraisīja ārstu sašutumu, kuri jau bija sarīkojuši vienu mītiņu pie Saeimas un plāno jaunas akcijas. Tāpat Internetā sākusies parakstu vākšana par 13. Saeimas atlaišanu.

Ziņu lente
0