Purgaile: trešā daļa Latvijas banku ir riska zonā

© Citadele GroupСанта Пургайле
Санта Пургайле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrā trešajā Latvijas bankā uzsvars tika likts uz nerezidentiem, trešajām valstīm, sarežģītiem darījumiem un sarežģītiem produktiem, kas var novest pie to slēgšanas.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Aptuveni trešā daļa Latvijā strādājošo banku atrodas augsta riska zonā, paziņoja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Santa Purgaile Latvijas Radio.

Pēc viņas sacītā, patlaban FKTK pārbauda Latvijā strādājošās komercbankas, pēc kā sekos secinājumi un turpmākie soļi. Viena no Purgailes prioritātēm ir līdz gada beigām pabeigt visas iesāktās pārbaudes.

Viņa paziņoja, ka visas Latvijā strādājošās bankas tika "klasificētas" atbilstoši biznesa risku modeļiem. Visvairāk pārbaužu tiek veikts bankās ar paaugstinātu risku.

Здание Даугавпилсской городской думы - Sputnik Latvija
Daugavpils dome vairs netic komercbankām

"Tas arī ir tas mūsu mērķis – ar šīm atkārtotām pārbaudēm pārliecināties, ka visi tie mājasdarbi, kas konkrētajai bankai uzdoti, ir izpildīti vai ir procesā," pateica Purgaile.

Šobrīd FKTK komanda "dažādos statusos" pārbauda atsevišķas bankas. Vienās finanšu iestādēs pārbaudes ir beigušās un tiek gatavots gala slēdziens, savukārt ar citu banku padomēm tiek apspriesti secinājumi un turpmākie soļi.

"Gada beigas ir mūsu pašu mērķis tikt galā ar tām visaugstākā riska bankām un saprast, kāda ir tā nākotne," paziņoja Purgaile, norādot, ka runa ir par piecām bankām, kuru nosaukumus viņa atteicās atklāt.

Kopumā Latvijā strādā piecpadsmit bankas, tādēļ runa ir par trešo daļu valsts finanšu iestāžu.

"Augsta riska banka nozīmē, ka biznesa modelis ir augsta riska. Tas nozīmē, ka, visticamāk, lielākais biznesa īpatsvars bijis saistīts ar nerezidentiem, ar trešajām valstīm, sarežģītiem darījumiem un sarežģītiem produktiem," pateica viņa.

Purgaile apgalvo, ka katra no šīm te bankām atsevišķi ne īpaši ietekmē valsts finanšu sistēmu:

"Protams, šobrīd negribētu teikt, ka tagad tās tiks slēgtas. Mēs joprojām palīdzam un ticam, ka tas [risku novēršana] ir process fināla stadijā, ko realizē. Bet, ja izrādīsies, ka tā nav, tad, visticamāk, nāksies beigt biznesu."

Spēkā esošā likumdošana sniedz FKTK plašākas iespējas gan uzraudzības īstenošanā, gan arī bankas licences anulēšanas procesā, kaut gan gala lēmums šajā jautājumā paliek Eiropas Centrālās Bankas rokās.

Ziņu lente
0