Tukši vārdi aizvaino: Levits grasās palīdzēt mediķiem

© Sputnik / Sergey MelkonovВизит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге
Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas veselības aprūpes sistēma līdzinās pacientam ar vairākām diagnozēm vienlaikus, uzskata valsts prezidents.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Egils Levits ticies Rīgas pilī ar Latvijas Jauno ārstu asociācijas un Latvijas Medmāsu asociācijas valdes pārstāvjiem, vēsta Latvijas prezidenta mājaslapa.

Levitam pastāstīja gan par mediķu atalgojuma problēmām Latvijā un par veselības aprūpes darbinieku atalgojuma praksi citās Baltijas valstīs, gan par rezidentu un medmāsu pārstrādāšanas problēmu.

"Veselības sistēma līdzinās pacientam ar daudzām diagnozēm vienlaikus, tā ir polimorbīda, kā ārstniecībā saka," pateica Latvijas līderis.

Prezidents norādīja, ka visas sabiedrības interesēs ir sadzirdēt jaunos ārstus un medmāsas, kuri cenšas paaugstināt sabiedrības informētību par konstruktīvu un sistemātisku pieeju veselības aprūpes nozarē, kas kopumā paredz augstāku prioritāti budžeta veidošanā.

"No politiķiem šī situācija ar plānoto akciju 7. novembrī pieprasa saskatīt to, ka tukši solījumi izraisa aizvainojumu tiem, kuriem tādi ir doti un ilgtermiņā nāk ar negatīvām sekām solījumu devējiem," paziņoja Levits.

Pēc viņa sacītā, problēma ir sarežģīta – papildu finansējuma piešķiršana nākotnē prasa skaidru un taisnīgu darba apmaksas sistēmu visiem veselības aprūpes darbiniekiem, savukārt sabiedrībai ir jābūt caurspīdīgai, pieejamai un saprotamai informācijai par to.

Председатель Латвийского профсоюза работников здравоохранения и социального ухода Валдис Керис - Sputnik Latvija
Keris par ārstu streika iemesliem: nevar taču maksāt tikai pusi no nodokļiem

Tāpat viņš uzsvēra, ka finansējuma piešķiršanai ir jābūt cieši saistītai ar mūsdienīgas pārvaldes jautājumu veselības aprūpē un ar slimnīcu vadību gatavību mūsdienīgākai pārvaldei, lielākam caurspīdīgumam līdzekļu izmantošanā un taisnīgākām koleģiālām attiecībām.

Prezidents apņēmās mudināt politiķus izskatīt jautājumu par mediķu algām, raksta BB.lv.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis pastāstīja, ka tikšanās laikā Egils Levits demonstrēja dziļu izpratni par esošo situāciju veselības aprūpē.

"Valsts prezidents piekrita, ka ir nepieciešams palielināt gan kopējo valsts finansējumu veselības aprūpei, gan nozarē strādājošo atalgojumu. Tikai tā ir iespējams panākt mediķu lojalitāti valsts ārstniecības iestādēm un Latvijas veselības aprūpes nozarei kopumā, atturēt no aizbraukšanas," pateica Rācenis.

Ziņu lente
0