Vislētāk pašvaldību deputāti izmaksā rīdziniekiem

© Ventspils hronikas arhīvsЗдание городской думы Вентспилса
Здание городской думы Вентспилса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienā Latvija novadā ir viens deputāts uz 118 iedzīvotājiem, administratīvi teritoriālā reforma grasās to mainīt.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Vislielāko algu pašvaldību deputātiem izmaksā Jūrmalas un Ventspils pašvaldībās, savukārt vislielākās izmaksas deputātu algām ir Jaunpils novadā, vēsta TV3 ziņas.

Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Politika
Valdība devusi zaļo gaismu novadu reformai

Valsts kontroles apkopotā informācija par 119 pašvaldību izdevumiem domes deputātu atalgojumiem liecina, ka Jūrmalā izdevumi deputātu mēneša algām vidēji vienam domes deputātam sastāda 23 232 eiro, savukārt Ventspilī – 20 308 eiro.

Vismazāk pašvaldības budžets izmaksā Mērsraga novada deputātiem, kur vidējie izdevumi deputāta algai sastāda vien 387 eiro gadā, un Pāvilostas novadā (563 eiro).

Taču Mērsragā uz vienu deputātu ir vien 175 iedzīvotāji, kas ir otrs zemākais rādītājs Latvijā. Pirmajā vietā ir Baltinavas novads, kur uz vienu deputātu ir 118 iedzīvotāji. Salīdzinājumam: Rīgā ir viens deputāts uz 11 616 iedzīvotājiem.

Visdārgāk deputāti izmaksā konkrētas pašvaldības iedzīvotājam Jaunpils novadā, kur šie izdevumi sastāda 27,98 eiro gadā uz vienu iedzīvotāju. Vismazāk – 1,26 eiro gadā – deputātiem maksā rīdzinieki.

Deputātu atalgojumam 2018. gadā visvairāk, 879 tūkstoši eiro, iztērēts Rīgā, kur domē ir ievēlēti 60 deputāti. Otrs lielākais atalgojumu fonds – 348 tūkstoši eiro – ir Jūrmalas domē, savukārt trešajā vietā ir Ķekavas novads, kur iztērēja 272 tūkstošus. Abās pašvaldībās strādā 15 deputāti katrā.

Ietaupīt uz deputātu rēķina

Saskaņā ar administratīvi teritoriālās reformas projektu, ir jāveic izmaiņas pašvaldību deputātu skaitā, lai tas atbilstu teritoriju lielumam, un nodrošinātu optimālu politisko spēku sadalījumu, uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

Латвийский форум национальных меньшинств в 2018 году, русская кухня и русские песни - Sputnik Latvija
Politika
"Negribam zem tiem krieviem": pašvaldību reforma kā "drauds identitātei"

Pēc reformas pašvaldību skaits samazināsies no 119 līdz 36, savukārt deputātu skaits vietējās varasiestādēs varētu samazināties no 1614 līdz 705.

Grozījumi paredz, ka pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu līdz 30 tūkstošiem būs 15 deputāti, pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu no 30 līdz 60 tūkstošiem – 19 deputāti, ar iedzīvotāju skaitu no 60 līdz 100 tūkstošiem – 23 deputāti, ar iedzīvotāju skaitu virs 100 tūkstošiem – 25 deputāti. Uz Rīgu šī norma neattiecas.

Saskaņā ar VARAM aprēķiniem, ietaupījums uz deputātu skaita samazinājuma gadā sastādīs 1,05 miljonus eiro. Aprēķini balstās uz to, ka deputāta stundas likme sastāda 6,4 eiro, savukārt strādā viņš vidēji 15 stundas mēnesī.

Ziņu lente
0