Latvijas vēsturē lielākā indeksācija: oktobrī palielināsies pensijas

CC BY-SA 2.0 / Comrade King / Four pretty birds on a rowПожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото
Пожилые женщина на сидят скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pielikums būs atkarīgs no darba stāža, maksimālais pieaugums sastādīs 45 eiro; kopumā indeksācijai atvēlēti 207 miljoni eiro.

RĪGA, 26. septembris – Sputnik. Labklājības ministrija Ramona Petraviča Latvijas Radio ēterā pastāstīja, ka no 1. oktobra pensijas vai to daļa, kas nepārsniedz 420 eiro, tiks palielināta, vēsta Lsm.lv.

Pēc viņas sacītā, ja pensija sastāda 420 eiro, tad tā tiks indeksēta pilnā apmērā, ja tā ir lielāka, tad tiks indeksēta līdz 420 eiro, bet tas, kas ir virs šīs summas, netiks indeksēts.

Palielinājuma apmērs būs atkarīgs no darba stāža. Pieņemsim, ja tas sastāda 29 gadus, tad pielikums sastādīs 7,19%, ja stāžs sastāda no 30 līdz 39 gadiem vai arī pensija tiek aprēķināta par darbu veselībai kaitīgos, smagos apstākļos, tad palielinājums sastādīs 8,05%.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Saeima atteicās segt pensiju piegādi 80 gadu sasniegušajiem un invalīdiem

Ja stāžs ir no 40 līdz 44 gadiem – pensija pieaugs par 8,91%. Stāžs virs 45 gadiem – pensija palielināsies par 9,77%.

Pēc Petravičas sacītā, pensiju indeksācijai atvēlēti 207 miljoni eiro, un tā kļūs par lielāko Latvijas vēsturē.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka būtisku pensiju indeksāciju šī gada oktobrī solīja arī ilggadējais Saeimas Sociālo lietu komisijas loceklis Andrejs Klementjevs.

Pēc viņa sacītā, pirmais cīņas posms par pensionāru dzīves līmeņa pieaugumu varētu vainagoties ar panākumiem jau nākamgad. Runa ir par sociālā taisnīguma atjaunošanu attiecībā pret "jauniem" pensionāriem – tiem, kas izgājis pelnītā atpūtā, sākot no 2012. gada.

Lieta tāda, ka sirmgalvjiem, kuri noformējuši pensiju līdz 2012. gadam, valsts piemaksā par stāžu 1 eiro par katru stāža gadu, kurš bija līdz 1996. gadam, jeb līdz pensiju reformai. Pensionāriem, kuri izgāja pelnītā atpūtā pēc 2012. gada, šāda piemaksa tika atņemta.

Ziņu lente
0