PNB bankas slēgšanas dēļ cietuši vairāk nekā seši tūkstoši daugavpiliešu

© Photo Gorod.lvОчередь возле филиала PNB Banka
Очередь возле филиала PNB Banka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā seši tūkstoši Daugavpilī saņēma pensijas vai valsts pabalstus PNB Bankas kontos.

RĪGA, 22. augusts — Sputnik. PNB Bankas darbības apturēšanas rezultātā cietuši vairāk nekā 6200 daugavpilieši, pastāstīja Daugavpils domes izpilddirektors Igors Aleksejevs portāla Gorod.lv žurnālistiem.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Dombrovskis par PNB slēgšanu: mūsu pensionāriem dārgs katrs eiro

15. augustā ECB konstatēja PNB Banka finansiālās grūtības. FKTK apturēja bankas darbību Latvijā, tātad no šī brīža apturēta maksājuma karšu un bankomātu darbība, kā arī maksājumi PNB interneta bankā.

PNB Banka vērsās pie klientiem ar ieteikumu atvērt kontu bankā Citadele. Vēstīts, ka izmaksas sāksies ne vēlāk kā 27.augustā.

Daugavpilī strādāja pieci PNB klientu apkalpošanas centri – iedzīvotāju vidū tie bija ļoti populāri, pateicoties zemajai maksai par transakcijām un iespējai veikt bezmaksas pārskaitījumus starp bankas klientiem.

Šī iemesla dēļ ķīlniekos nokļuvuši pensionāri, daudzbērnu ģimenes un maznodrošinātie. Jāpiebilst, ka aptuveni 6200 cilvēku Daugavpilī saņēma pensijas vai valsts pabalstus PNB Banka kontā.

"Pēdējās divas dienas runājos ar cilvēkiem rindās. Viņi interesējas par to, kā atvērt kontu, kā atgūt naudu, vai viņiem netiks uzliktas soda sankcijas, ja viņi aizkavēsies ar komunālo pakalpojumu rēķinu apmaksu.

PNB Banka в Риге - Sputnik Latvija
Pensionāru banku pirms vēlēšanām "piebeigt" nedrīkstēja: kas tagad notiks ar PNB

Gribu apliecināt pilsētniekiem, ka pilsētas komunālie uzņēmumi neaprēķinās soda naudu par maksājumu kavēšanu PNB klientiem. Atbilstošais rīkojums jau nosūtīts komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Atliek tikai uzrakstīt atbilstošu iesniegumu," pastāstīja Aleksejevs.

Viņš atgādināja, ka Daugavpils domes un pašvaldības uzņēmumu kontos iesaldēti 1,3 miljoni eiro. Nauda vēl nav pazaudēta, un gaidāma sarežģīta procedūra tās atgūšanai bankas likvidācijas gadījumā. Lai atrisinātu situāciju, pašvaldība nosūtījusi pieprasījumu Finanšu ministrijai ar lūgumu kompensēt iespējamos zaudējumus no valsts budžeta.

Pašvaldība dara visu iespējamo, lai mazinātu bankas slēgšanas rezultātā radušās pilsētnieku neērtības: pirmdien tika uzstādīti soliņi pie bankām, kur pulcējās cilvēki, karstumā rindās stāvošie cilvēki nodrošināti ar dzeramo ūdeni. Sociālais dienests konsultē cilvēkus, kuri palikuši bez eksistences līdzekļiem un pieņem iesniegumus palīdzības sniegšanai krīzes situācijā.

"Trīsdesmit gadu mūsdienu kapitālismā. Valdošajiem šī bilde ir vien kārtējā statistika, cilvēkiem - visa dzīve kā brīdis!" savā lapā Facebook uzrakstīja Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš un publicēja fotogrāfiju – cisterna ar dzeramo ūdeni cilvēkiem, kuri stāv rindā pie ieejas bankā Citadele.

Ziņu lente
0