Šņabis kļūs lētāks, alus – ne: Saeimas komisija apstiprinājusi grozījumus

© pixabayСтопка водки
Стопка водки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stipro alkoholisko dzērienu cenas var samazināties jau augustā, taču ne uz ilgu laiku – deputāti vēlas, lai iedzīvotāji dzertu mazāk.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. No 1. augusta stipro alkoholisko dzērienu akcīzes likme Latvijā tiks samazināta. Par to 27. jūnija sēdē vienojās Saeimas Budžeta un finanšu komisijas locekļi, vēsta parlamenta vietne.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Igaunija un Latvija apsprieda alkohola akcīzes

Tagad grozījumus galīgajā lasījumā jāapstiprina Saeimai.

Lēmums par alkohola akcīzes samazināšanos pieņemts pēc līdzīga Igaunijas lēmuma – kaimiņvalstī nodokļa likme tiks samazināta no 1.jūlija par 25%, tātad alkohola tūrisma plūsma uz Latvijas pierobežas pilsētām manāmi kritīsies.

Tagad Latvijā plānots samazināt akcīzi par 15%, likme sastādīs 1564 eiro par 100 litriem spirta. Pašreizējā likme – 1840 eiro. Šis ir pagaidu pasākums – no nākamā gada marta akcīze atkal augs līdz 2025 eiro.

Pie tam alus akcīzes likme netiks samazināta. Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bordāns ("Attīstībai/Par!") Latvijas radio ēterā paskaidroja, ka pat pēc igauņu lēmuma alus cenas Latvijā būs zemākas.

"Šobrīd Latvija būtiski atbalsta savus mazos alus darītājus, piemērojot 50% atlaidi tiem alus darītājiem, kuri ražo līdz miljons litriem gadā un kas ir lielākā daļa - tur nav faktiski tikai trīs alus darītāji, tātad tie, kas ietilpst "Cido" grupā, "Cēsu alus" grupā un Tērvetes alus darītavā. Visi pārējie saņem šo 50% atlaidi akcīzei, kas ir ļoti iespaidīga akcīzes atlaide," konstatēja Bondars.

Алкоголь - Sputnik Latvija
Anonīmais alkoholiķis: Latvijā dzērāji bieži "uzkāpj uz korķa"

Viņš piezīmēja, ka Latvijā politikas veidotāji vēlas redzēt sabiedrību, kur mazāk lieto alkoholu kopumā, ieskaitot alu.

Iepriekš Bondars atzīmēja, ka lēmums ir īslaicīgs un pieņemts ar mērķi izvairīties no krasas alkohola pārdošanas apjoma krišanās un aizsargāt Latvijas uzņēmējus.

Budžeta komisija ierosinās izskatīt grozījumus par akcīzes samazināšanu Saeimas tuvākajā ārkārtas sēdē 9. jūlijā.

Ziņu lente
0