Dārga vai lēta: Eurostat novērtējusi Latviju

© Sputnik / Sergey MelkonovКаменный мост через Даугаву и здание Национальной библиотеки Латвии
Каменный мост через Даугаву и здание Национальной библиотеки Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas statistikas aģentūra noskaidrojusi, ko būtu visizdevīgāk pirkt Latvijā salīdzinājumā ar citām ES valstīm.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Eurostat salīdzinājusi patēriņa cenas visās 28 Eiropas Savienības valstīs, Šveicē, Norvēģijā un Islandē. Pētījumā iekļautas desmitu preču un pakalpojumu cenas: pārtika, alkoholiskie dzērieni un tabaka, apģērbs un apavi, komunālie pakalpojumi un mājokļa īre, mēbeles, automašīnas un motocikli, pasažieru transports, sakari, ar kultūru un atpūtu saistītie izdevumi, viesnīcas un restorāni.

Statistika liecina, ka visu kategoriju preces un pakalpojumi Latvijā izmaksā mazāk nekā vidēji ES. Piemēram, pārtikas cenas ir par 9,1% zemākas nekā ES, alkohols un tabakas izstrādājumi izmaksā par 16,1% mazāk nekā citās savienības valstīs, taču visizdevīgāk Latvijā ir īrēt mājokli un apmaksāt komunālos pakalpojumus – tie šeit ir par 42,9% lētāki nekā vidēji ES.

Тележка в супермаркете - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kam ES ir laba dzīve? Lietuvieši var apskaust poļus cenu un algu dēļ

Ar ievērojami zemām cenām salīdzinājumā ar citām valstīm izceļas arī transporta joma: vilcienu, autobusu, lidmašīnu un ūdens transporta biļetes ir par 40% zemākas nekā vidēji ES.

Arī Lietuvā visas preces un pakalpojumi ir lētāki nekā ES, taču būtiskākā atšķirība vērojama mājokļu kategorijā: izdevumi ir par 57,4% mazāki nekā ES. Igaunijā visizdevīgāk ir pirkt visa veida iekšzemes transporta biļetes: to cenas ir par 38% zemākas nekā vidēji ES.

Viena no lētākajām valstīm ES izrādījusies Bulgārija: tur ir lētākais alkohols un cigaretes, apģērbs un apavi un mēbeles. Turklāt, ja izīrēsiet mājokli Bulgārijā, izmantosies transportu, rezervēsiet slimnīcu vai izmantosiet sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, tas jums izmaksās lētāk nekā visās pārējās ES valstīs.

Ziņu lente
0