Saeima gatava jau šodien samazināt alkohola akcīzi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida izsludināja grozījumus, kuri paredz alkohola akcīzes samazināšanu. Latvija nevēlas atpalikt.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Saeima plāno pieņemt lēmumu par stipro alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likmes samazināšanu sēdē 20. jūnijā, vēsta Baltic Course.

Vakar premjerministrs Krišjānis Kariņš pavēstīja, ka Saeimas lēmums par alkohola akcīzes samazināšanu varētu stāties spēkā jau augustā, un Saeimas Budžeta un finanšu komisijas locekļi ar balsu vairākumu apstiprināja likuma "Par akcīzes nodokli" grozījumu iekļaušanu parlamenta šīsdienas sēdes dienas kārtībā.

Grozījumi izstrādāti sadarbībā ar Finanšu ministriju un paredz stipro alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likmes samazināšanu aptuveni par 23% no 1. jūlija. Patlaban likums paredz, ka stipro alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likme par 100 litriem absolūta spirta sastāda 1840 eiro, no 1. jūlija – 2025 eiro, bet pēc grozījumu pieņemšanas tā kritīsies līdz 1564 eiro.

Пивные бутылки на  конвейере - Sputnik Latvija
Igaunija un Latvija apsprieda alkohola akcīzes

Komisija lūgs steidzami apstiprināt likumprojektu – jau šodien to plānots izskatīt divos lasījumos. Domājams, grozījumi varēs stāties spēkā nākamajā dienā pēc to pasludināšanas.

Komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bordāns paziņoja, ka Igaunija ļoti ātri pieņēmusi grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kuri ietekmē nodarbinātību Latvijas pierobežas rajonos un ienākumus valsts budžetā.

13. jūnijā Igaunijas parlaments plenārsēdē pieņēma grozījumus likumā par akcīzēm alkoholiskajiem dzērieniem, tabakai, degvielai un elektrībai. Tie paredz, ka no 1. jūlija akcīzes likmes alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem Igaunijā samazinās par 25%. Likumprojekta paskaidrojuma rakstā minēts, ka akcīzes likmju samazināšanas mērķis ir dot uzņēmējiem iespēju samazināt alkohola cenas, lai ierobežotu pierobežas alkohola tirdzniecību Latvijā, kas pieaugusi kopš 2015. gada.

Otrdien, 18. jūnijā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida izsludināja minētos grozījumus.

Ziņu lente
0