Eksperts par Baltijas divkosību: lūdz kravas, taču liek šķēršļus Krievijai enerģētikā

© фото из архива автораСергей Кондратьев
Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Lietuva nav ieinteresētas ieviest nodevas elektroenerģijai no Krievijas. Šis jautājums šķiet svarīgāks Igaunijai, kurai jāglābj savs valsts uzņēmums Eesti Energia, paziņoja Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Baltijas valstīm jāizvērtē jautājums par nodevu ieviešanu elektroenerģijas iepirkumiem trešajās valstīs, paziņoja Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, tiekoties ar Lietuvas Ministru prezidentu Sauli Skverneli.

Ratasa ierosinājuma pamatā ir centieni atrisināt Eesti Energia problēmas, kuras elektrostacijās tiek izmantota slānekļa gāze, taču šī ražotne ir ekoloģiski kaitīga, un par to ES ir jāmaksā augstas kvotas par ogļskābās gāzes izmešiem, sarunā ar Sputnik pastāstīja Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs. Viņš atzīmēja, ka patlaban Baltijai ir izdevīgi iegādāties elektroenerģiju Krievijā, bet nodevu ieviešanas gadījumā cenas pieaugs.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Tagad var iztikt bez Lietuvas: Kaļiņingrada ir enerģētiski neatkarīga

"Lietuva un Latvija ir daudz mazāk ieinteresētas ieviest tāda veida nodevas nekā Igaunija. Viņiem priekšrocības, ko dod elektroenerģijas saņemšana no Krievijas, pārsniedz problēmas, ar kurām sadūrusies Igaunija," uzsvēra Kondratjevs.

Tapat eksperts konstatēja arī Baltijas valstu divkosīgo politiku attiecībās ar Krieviju. No vienas puses, pēdējās dienās igauņu politiķi unh ierēdņi bieži diskutēja par nepieciešamību uzlabot attiecības ar Krieviju, organizēt kravu tranzītu cauri Baltijas valstij, attīstīt tūrismu. Līdzīgus paziņojumus izteikuši Latvijas un Lietuvas pārstāvji.

"Tāpēc tādu nodevu (elektroenerģijai no Krievijas – red.) ieviešana šajā gadījumā izskatās divtik dīvaini," secināja eksperts.

Ziņu lente
0