Par 10 miljardiem mazāk: beidzas "tīrīšana" Latvijas banku sektorā

© Public domain / svklimkin / ShipБумажный кораблик из банкноты евро
Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Banku sektors Latvijā atteicies no lielākās daļas klientu ārpus ES valstīm un Eiropas ekonomiskās zonas.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) noslēgusi jauno biznesa modeļu vērtējumu 12 Latvijas bankās. FKTK padome apstiprinājusi katrai bankai individuālu būtisko darbības rādītāju līmeni – kapitāla un likviditātes prasības, raksta Dienas Bizness.

Latvijas banku biznesa modeļu vērtējums veikts atbilstoši Eiropas Centrālās bankas un FKTK metodikai, jeb tā saucamajam kontroles pārbaudes un vērtējuma procesam (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP).

"Latvijas banku sektorā kopumā ir paveikts pamatīgs darbs risku mazināšanā, esam kopā radikāli pārveidojuši to, kas tika būvēts iepriekšējos 25 gados, panākot patiesu izpratnes maiņu banku biznesa pieejā," – apliecināja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Viņš piebilda, ka visas bankas "demonstrējušas labo gribu".

"Ierobežotā laika posmā Latvijas finanšu sektoru pametuši teju desmit miljardi eiro ārvalstu klientu naudas. (..) Reformu process, kas bija plānots piecos gados, tika paveikts pamatā divu gadu laikā. (..) Šis ir labs sākuma punkts finanšu sektora starptautiskās reputācijas atjaunošanai," – viņš piebilda.

Евро на бельевой веревке - Sputnik Latvija
Mazgātava slēgta: Kariņš izdzīs no Latvijas visas "netīrās" bankas

Latvijas bankas, saņēmušas norādījumus izvērtēt savu agrāko pieeju biznesam, būtiski samazinājušas ārvalstu klientu ieguldījumus, pārsvarā piesaistot klientu no ES valstīm un Eiropas ekonomiskās zonas.

Atgādināsim, ka pēc skandāla ar ABLV Bank, ko ASV Finanšu ministrijas struktūra FinCEN apsūdzēja par naudas atmazgāšanu un ierēdņu uzpirkšanu, varasiestādes ierosināja veikt steidzamas izmaiņas banku sektora regulēšanā. Izstrādāts tirgus atveseļošanas pasākumu plāns, kas paredz liegt visu čaulas uzņēmumu apkalpošanu Latvijā. Banku esošajiem klientiem tika dāvāts pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kas apkalpoja nerezidentus, nācās samazināt to daļu aptuveni līdz 5%, savukārt tiem, kas nevarēs pārveidot biznesu īsā laika periodā, nāktos tirgu pamest.

Ziņu lente
0