ES apmaksās Latvijai sūkni gāzes izsūknēšanai no pustukšās Inčukalna krātuves

© "Skonto Būve"Инчукалнское газохранилище
Инчукалнское газохранилище - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais kompresors ļaus izsūknēt gāzi no krātuves ziemas nogalē, kad rezervju apjoms samazināsies, spiediens kritīsies, un gāzes izņemšana būs apgrūtināta.

RĪGA, 27. janvāris — Sputnik. Latvijas gāzes transporta sistēmas operators "Conexus Baltic Grid" saņems 88 miljonus eiro Inčukalna gāzes krātuves attīstības projektam. 50% kopējā finansējuma piešķirs Eiropas Komisija, pārējie līdzekļi, domājams, tiks saņemti investīciju bankās, vēsta avīze Dienas Bizness.

Projekts paredz virszemes infrastruktūras modernizāciju, gāzes urbumu remontus, gāzes pārsūknēšanas aprīkojuma modernizāciju, kā arī jauna kompresora iegādi. Projekta galvenais mērķis – nodrošināt iespēju izņemt gāzi no PGK, neskatoties uz rezerves apjomu un tās radītā spiediena līmeni.

Церемония награждения самых успешных людей латвийского спорта по итогам 2018 год. Айгарс Калвитис - Sputnik Latvija
"Latvijas Gāze" izvērtēja gāzes krīzes riskus šoziem Latvijā

Modernizācijas projekta īstenošanas termiņš – 2025. gads.

Inčukalna modernizācija saistīta arī ar Baltijas valstu plāniem attīstīt kopējo gāzes tirgu un palielināt gāzes pārsūknēšanas apjomus no vienas valsts uz otru.

"Ar ieguldījumiem spēsim nomainīt novecojušas sistēmas, kas ne vienmēr atbilst šā brīža tirgus vajadzībām. Tāpēc esmu gandarīta par Eiropas Komisijas lēmumu, kas nākotnē ļaus būtiski kāpināt Inčukalna krātuves pozīcijas kā modernam un dabasgāzes sistēmas infrastruktūrai kritiski svarīgam operatoram Baltijas un visa Skandināvijas reģionā," – pastāstīja AS Conexus Baltic Grid valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Uzņēmuma pārstāve Dace Baltābola piezīmēja, ka spiediena palielināšanās Baltijas cauruļvadu sistēmā negatīvi ietekmēs Inčukalna krātuves darbu un iespējas izņemt gāzi ziemas nogalē, kad rezervju apjoms ir samazinājies.

Gāzes apgādes tehniskā shēma Latvijā ir tāda, ka ziemas periodā cauruļvadu jaudas nepietiek, lai sūknētu degvielu no austrumiem, un patērētāji saņem gāzi tikai no PGK. Tā pilda arī kompresoru stacijas lomu visā Ziemeļrietumu cauruļu sistēmā līdz pat Lietuvai – ja Inčukalnā gāze izsīks, spiediens sistēmā kritīsies tiktāl, ka gāzes piegāde patērētājiem būs neiespējama.

Pirms Latvijas gāzes tirgus atvēršanas krātuvi ik gadus uzpildīja bijušais monopolists – "Latvijas gāze". Iesūknētais gāzes apjoms bija pietiekams, lai patērētāji ziemā to saņemtu ar nemainīgu spiedienu. Pēc tirgus atvēršanas gāze krātuvē jāiesūknē pašiem tirgotājiem. Tā kā par gāzes glabāšanu jāmaksā, tirgotāju interese par to nav liela.

Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Un tas ir tikai sākums: gāzes atsūknēšanas apjoms Inčukalnā trīskārt pieaudzis

Atgādināsim, ka šobrīd, lai nodrošinātu pietiekamu gāzes apjomu Inčukalna PGK spiediena uzturēšanai, Conexus organizē izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, šogad tika sarīkotas četras šāda veida izsoles. Taču, ņemot vērā to, ka tā īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot Inčukalna krātuvē iesūknēto gāzi, operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā. Šīs situācijas dēļ operatoram radās domstarpības ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par to, vai ir juridiski pareizi iekļaut iedzīvotāju gāzes tarifā izdevumus, ko operators sedzis gāzes izsoļu organizēšanas rezultātā. Strīdu izskata tiesā.

Tā kā gāzes iesūknēšanas sezonā Inčukalns netika uzpildīts pilnībā, pērn, kad martā Latvijā valdīja sals zem -20 grādiem, veidojās riskanta situācija: divas dienas Inčukalns nevarēja nodrošināt patēriņam nepieciešamo gāzes apjomu nepietiekama spiediena dēļ.

Iesūknēšanas sezonā 2018./19. gadam Inčukalna PGK tika uzpildīta par 60%.

Ziņu lente
0