Un tas ir tikai sākums: gāzes atsūknēšanas apjoms Inčukalnā trīskārt pieaudzis

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВентиль на трубопроводе газораспределительной станции
Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Conexus Baltic Grid uzskata, ka tuvākajā laikā atklātais gāzes tirgus jāpapildina ar mehānismu, kas ļaus sagatavoties ilgstošam aukstumam.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Gāzes atsūknēšanas ātrums no Inčukalna gāzes glabātuves sasniedzis 9 milj. kubikmetru diennaktī, vēsta TVnet.lv. Par to stāsta GTS operatora Conexus Baltic Grid parstāve Dace Baltābola.

Pirms nedēļas šis rādītājs sasniedza tikai 2,8 milj. kubikmetru, tātad atsūknēšanas apjomi trīskāršojušies.

Подземное газовое хранилище в Инчукалнсе - Sputnik Latvija
Latvijas GTS operators lemj, no kā lai ņem naudu par gāzes glabāšanu

Conexus atzīmēja, ka šogad glabātava aizpildīta aptuveni par 60%, taču Latvijas vajadzībām ar to pietiks. Taču katra aukstā sezona var radīt negaidītus izaicinājumus piegādes drošībai un tam ir jāsagatavojas.

"Dabasgāzes tirgus un stabila dabasgāzes apgāde ir cieši saistīta ar laika apstākļiem. Tieši tāpēc krātuvei ir jābūt gatavai dažādiem scenārijiem," – norādīja "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

GTS operators mērķtiecīgi strādā gan ar dabasgāzes tirgotājiem, gan lēmuma pieņēmējiem, lai atvērto dabasgāzes tirgu papildinātu ar mehānismus, kas ļautu būt gataviem ilgstošam aukstumam.

"Jāatzīst arī, ka šobrīd Latvijā tirgotājiem nav noteikta obligāta prasība glabāt dabasgāzes rezerves krātuvē, kas, protams, no enerģētiskās drošības un stabilitātes viedokļa ir jautājums, kas jau tuvākajā laikā ir jārisina," – piezīmēja Kotāne.

Ja dabasgāzes tirgotāji savlaicīgi parūpējušies par dabasgāzes krājumiem, Inčukalna pazemes gāzes krātuve var nodrošināt visa reģiona enerģētisko drošību. Tomēr dabasgāzes krājumi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē šogad iesūknēšanas sezonas noslēgumā bija par 1,5 teravatstundām mazāki, nekā 2017.gadā.

"Conexus" uzsvēra, ka pašreiz situācija neprasa tūlītēju rīcību, jo uzņēmuma darbinieki regulāri kontrolē krājumus.

"Conexus" ir nodibināts 2016. gada 22. decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.


Ziņu lente
0