ANO pieprasa: benzīna cenai jāpārsniedz 60 dolārus par litru

© Photo by Gabriel Côté on UnsplashЗаправка автомобиля на автозаправочной станции
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO eksperti prognozē, ka nākamā gadsimta beigās gaisa temperatūra pieaugs vēl par grādu. Tas nav pieļaujams, un cilvēcei par katru cenu jāaptur globālā sasilšana līmenī, kas par pusotru grādu pārsniedz pirmsindustrijas līmeni.

Nākamnedēļ Katovicē (Polijā) darbu sāks ANO Klimata pārmaiņu konference. Starptautiskā ekspertu grupa savā pārskatā ierosina radikāli ierobežot fosilās degvielas – ogļu, naftas un gāzes izmantošanu. Par to, kādas ir iespējas īstenot šīs idejas un cik pie tam maksās benzīns – Maksima Rubčenko rakstā portālā RIA Novosti.

Cīņa par pusgrādu

Galvenās tēzes un ierosinājumi, ko plānots apspriest konferencē, jau ir zināmi, jo sabiedriskais viedoklis šajā jautājumā tiek gatavots jau sen.

Jau oktobra sākumā ANO Starpvalstu klimata izmaiņas ekspertu grupa publicēja sava pārskata centrālās tēzes. Protams, runa ir par globālās sasilšanas katastrofālajām sekām.

Dokumenta autori – 90 zinātnieki no 40 valstīm – informēja, ka kopš industriālās ēras sākuma, tas ir, pusotra gadsimta laikā, vidējā gaisa temperatūra uz planētas ir pieaugusi par vienu grādu.

"Tas novedis pie aizvien biežākām dabas kataklizmām, kā arī arktisko ledāju kušanas, kā rezultātā ceļas Pasaules okeāna līmenis," – apgalvo pārskata autori.

ANO eksperti prognozē, ka nākamā gadsimta beigās gaisa temperatūra pieaugs vēl par grādu. Tas nav pieļaujams, un cilvēcei par katru cenu jāaptur globālā sasilšana līmenī, kas par pusotru grādu pārsniedz pirmsindustrijas līmeni.

"Tas mazinās nelabvēlīgo ietekmi uz ekosistēmām, cilvēka veselību un labklājību, kas atvieglos "Stabilas attīstības mērķu" – ANO pieņemtās programmas – īstenošanu," – apgalvo ekspertu grupas līdzpriekšsēdētājs Prijardarši Šukla.

Klimatologi norāda, ka, globālajai temperatūrai pieaugot par pusotru grādu, līdz 2100. gadam Pasaules okeāna līmenis celsies tikai nedaudz: par desmit centimetriem mazāk, nekā temperatūrai pieaugot par diviem grādiem. Koraļļu skaits samazināsies tikai par 70-90%, bet, temperatūrai palielinoties par diviem grādiem, bojā ies vairāk nekā 99% dzīvo rifu.

"Starpība starp globālās temperatūras palielināšanos par pusotru un diviem grādiem – tā ir starpība starp "Bada kariem" un "Trako Maksu"," – apgalvo ekspertu grupas loceklis Džonatans Miltmors no ASV Ekonomiskās izglītības fonda.

Koraļļi vai benzīns?

Tikai "plašas un radikālas" izmaiņas pasaules ekonomikā spēj novērst klimatisko katastrofu, ir pārliecināti ekspertu grupas locekļi.

"Ja jūs vēlaties nobremzēt globālo sasilšanu pie pusotra grāda, ogļskābās gāzes tīrie izmeši globālā mērogā ir jāsamazina līdz nullei 2050. gadā, – uzsvēra ANO eksperts Valerijs Masons-Delmots. – Tas ir dokumenta svarīgākais slēdziens."

Šī mērķa īstenošanai Starpvalstu klimata izmaiņas ekspertu grupa ierosina ķerties pie virknes netriviālu pasākumu, kas ļautu pilnībā atteikties no fosilās degvielas – naftas, gāzes un oglēm. Pēc viņu domām, vispirms jāpārtrauc enerģētisko ogļu lietošana.

"Oglēm ir augstākais ūdeņraža saturs starp fosilajām degvielām, - paskaidroja eksperts Džims Ske. – Tāpec no tām jāatsakās līdz gadsimta vidum."

Starptautiskās Enerģētiskās aģentūras dati liecina, ka patlaban pasaulē darbojas aptuveni desmit tūkstoši ogles elektrostaciju, kuru jauda pārsniedz 30 MV; tās ražo vairāk nekā 40% visas elektroenerģijas. Tātad vidēji jāslēdz viena stacija dienā, lai izpildītu ANO ekspertu prasības.

Atzīmēsim, ka ogles ir lētākā degviela elektroenerģijas ražošanai – šī iemesla dēļ ogļu elektrostaciju skaits ir tik liels. Pāreja pie cita veida degvielas vai elektrības ražošanas metodēm neizbēgami iespaidos patērētāju naudas makus.

Акция протеста автомобилистов желтые жилеты в Париже - Sputnik Latvija
Sacelšanās pret degvielas cenām turpinās: policija Parīzē izmantojusi asaru gāzi

Taču atteikšanās no ogļu enerģētikas nav ANO ekspertu skandalozākais ierosinājums. Viņi vēlas radikāli mazināt benzīna un dīzeļdegvielas patēriņu, un šim nolūkam iesaka drakoniskus ekoloģiskos nodokļus.

ANO vēlas, lai līdz 2030. gadam visas valstis ieviestu ekoloģisko nodokli – 5500 dolārus par tonnu ogļskābās gāzes, tas ir, apmēram 13 dolārus par litru benzīna vai dīzeļdegvielas. Līdz 2100. gadam nodokli piedāvāts pieckāršot – līdz 65 dolāriem par litru degvielas (27 000 dolāru par tonnu ogļskābās gāzes).

Portāla Globalpetroltprices dati liecina, ka vidējā benzīna cena pasaulē patlaban sasniedz 1,1 dolāru par litru, dīzeļdegvielas cena – 1,05 dolārus. Tātad ANO eksperti iesaka 12 reizes palielināt degvielas cenu tuvāko 12 gadu laikā un vairāk nekā 60 reizes – līdz gadsimta beigām.

Īsta laupīšana

Maigi sakot, ideja par ekoloģiskā nodokļa ieviešanu tautā nav īsti populāra. Par to liecina nekārtības Francijā, kas turpinās jau trešo nedēļu.

Jaunākie dati liecina, ka demonstrācijās pret degvielas cenu palielināšanu ekoloģiskā nodokļa dēļ visā valstī piedalījušies vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku. Sadursmēs ar policiju gājuši bojā divi cilvēki, ievainojumus guvuši vairāk nekā simt cilvēki.

Valdības skaidrojums, ka degvielas cenas pieaugums ir maksa par ekoloģisku tīru nākotni, ka saņemto naudu plānots tērēt atjaunojamai enerģētikai, ka Francija mazinās savu atkarību no naftas, nerod nekādu atsaucību protestu dalībnieku rindās.

Jāņem vērā, ka pie pilsoņu kara sliekšņa Francija nonākusi gluži simboliska degvielas cenas pieauguma dēļ. Benzīna cenu valstī no 1. janvāra plānots palielināt par 2,9 centiem, dīzeļdegvielas cenu – par 6,5 centiem par litru. Degvielas pašreizējā cena valstī sasniegusi 1,46 eiro par litru.

Акция протеста желтые жилеты в Париже  - Sputnik Latvija
Degvielas nemieri Francijā: dziedāja Marseljēzu un pieprasīja Makrona demisiju

Tātad runa ir par cenu pieaugumu par 2-4,5%, un valsts prezidents Emanuels Makrons par to jau samaksājis ar sava reitinga kritumu no 40% jūlijā līdz īstam antirekordam – aptuveni 20%. Viegli iztēloties, kas notiks ar politiķa karjeru, kurš nopietni ierunāsies par benzīna cenu vairākkārtēju pieaugumu, lai cīnītos ar globālo sasilšanu.

Acīmredzot, tā nav nejaušība, ka šonedēļ ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka netic pārskata secinājumiem par globālās sasilšanas negatīvajām sekām ASV ekonomikā. Dokumentā, ko iesnieguši zinātnieki no 13 ASV ministrijām un iestādēm, apgalvots, ka līdz gadsimta beigām klimatiskās izmaiņas var izmaksāt ASV 10% IKP.

Ekologu apokaliptiskajiem pareģojumiem atsakās ticēt ne tikai politiķi. Piemēram, Kolorado Universitātes profesors Rodžers Pilke uzsvēra, ka pagaidām nekas nepierāda saikni starp ekstremālu dabas parādību skaita pieaugumu un globālo sasilšanu.

"Pat SKIEG eksperti atzīst, ka nav pamata apgalvojumiem, it kā sausuma, plūdu, viesuļvētru, tornado skaits būtu pieaudzis siltumnīcas gāzu dēļ," – viņš uzrakstīja savā lapā Twitter.

"Milzīgo nodokli, jo SKIEG uzskata par nepieciešamu, lai samazinātu siltumnīcas gāzu izmešus, normāli cilvēki uzskata par nekaunīgu laupīšanu," – norādīja amerikāņu analītiskais portāls The Daily Caller. – Sabiedrības naudas pastāvīgā laupīšana ar klimata izmaiņu ieganstu tikai pasliktināja situāciju."

Izdevums uzsvēra: nepietiks nekādu līdzekļu, lai apmierinātu līderu prasības, kuri domā, ka cilvēki vienkārši atteiksies no paša pēdējā par labu jebkuram jautājumam, ar ko elites cenšas iebiedēt iedzīvotājus.

"Runa vairs nav par klimata izmaiņām, bet gan par vēlmi nozagt naudu tiem, kuri atrodas uz ekonomisko kāpņu apakšējiem pakāpieniem, un to dara cilvēki, kuri sevi uzskata par pārākiem," – ir sašutis The Daily Caller.

Ziņu lente
0