Atlas Dynamics atvērs rūpnīcu Polijā, nevis Latvijā: ir kadri un subsīdijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dronu elementu ražošanas infrastruktūru gatavi organizēt Polijā četru mēnešu laikā, Latvijā – četru gadu laikā, pastāstīja Atlas Dynamics ģenerāldirektors Ivans Tolčinskis.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Kompānijas Atlas Aerospace dibinātājs, kura nodarbojas ar bezpilota lidaparātu ražošanu un bāzējas Rīgā, pastāstīja, ka plāno pārnest ražošanu no Ķīnas uz Eiropu, un tā nebūs Latvija, bet Polija. Tur izdodas visu organizēt ātri, turklāt Polijā ir stabilāka nodokļu sistēma un nav tādu problēmu ar bankām, kā nesenais ABLV gadījums Latvijā.

Kompānija Atlas Aerospace pastāv apmēram trīs gadus, tās dibinātājs Ivans Tolčinskis dzimis Ukrainā, taču vairāk nekā 20 gadus nodzīvoja Izraēlā, kur viņš strādājis bezpilota lidaparātu ražošanas kompānijā. Ar laiku viņam radās vēlme izveidot savu biznesu, taču Izraēlā ir diezgan strikti noteikumi šajā nozarē, tādēļ viņš nolēma atvērt kompāniju citā valstī. Tika izvēlēta Latvija, jo šeit uzņēmumu reģistrēt ir iespējams vien dažu dienu laikā. Taču bieži mainītās nodokļu likumdošanas dēļ investori nobijās "krāt" naudu Latvijā un reģistrēja Atlas Dynamics – finanšu "māti" Īrijā. Uzņēmumam ir biroji arī Amerikā un Ķīnā.

Medicīnas preparātu ražošanas cehs - Sputnik Latvija
Uzņēmējs: par 1500 eiro algu izglītotus darbiniekus sameklēt neceram

Visi Atlas dronu elementi – GPS un autopilota moduļi, akumulatori, motori un c. – ir pašu izstrādājums, kompānijas ražotne atrodas Ķīnā: daudzas komponentes kompānija ražo pati, pārējo taisa ķīniešu kompānijas pēc tās izstrādātajām specifikācijām. Taču grupas centrs atrodas Rīgā – Atlas Aerospace strādā ar piegādātājiem, visi līgumi tiek parakstīti Latvijas firmas vārdā, salikšana arī notiek šeit.

Atlas grasās pārcelt no Ķīnas arī ražošanas infrastruktūru, sākotnēji tika plānots atvērt rūpnīcu Latvijā ar 1000 darbavietām, taču beigās tika pieņemts lēmums pārnest ražotni uz Poliju. "Tā sanāca, ka Latvijā tas viss ievilkās, bija rūpnīcas atvēršanas plāns 2022. gadā, 2021.-2022. gads," - pastāstīja Tolčinskis LTV7 raidījumā "Punkti virs i".

Viņš paskaidroja, ka šajā augsto tehnoloģiju tirgū konkurence ir ļoti liela, un jebkāda vilcināšanās negatīvi ietekmē kompānijas stāvokli.

"Mēs visi zinām ķīniešu lielās kompānijas… ar milzīgo kapitālu un iespējām, tās negaida. Šeit, kad mums saka, ka jāpagaida gads vai divi līdz lēmuma pieņemšanai – tas mums neder, mums ir jāizlaiž produkts rīt un jādomā par nākošo," - uzsvēra Tolčinskis.

Polijā nosacījumi izrādījās izdevīgāki, jo ražošanas organizēšanā tur bija ieinteresēta kompānija Flextronics (liels elektronikas līguma ražotājs ar galveno biroju Singapūrā). Flextronics vienalga grasījās atvērt rūpnīcu Polijā – tur ir reģioni ar nelielu iedzīvotāju skaitu, nekādas ražošanas, savukārt tām kompānijām, kuras ir gatavas tur atvērt lielus uzņēmumus, valsts sniedz subsīdijas. Flextronics piedāvāja Latvijas kompānijai sadarbību: viņi kopā ar Poliju iegulda līdzekļus rūpnīcas atvēršanā, piesaista vietējos darbiniekus, savukārt Atlas "tā būs liela subsīdija", un kompānija varēs "ražot pēc tās pašas cenas kā Ķīnā". "Gan visus operatorus viņi bija gatavi mums sniegt no Ķīnas, gan visu apmācību," - piebilda Tolčinskis.

"Mēs bijām viņiem (Flextronics – red.) ļoti kārdinošs, skaists projekts, jo mēs strādājam arī ar Eiropas karaspēkiem. Tas bija ļoti skaisti: pateikt, ka mēs pārnesam dronus uz Eiropu, jo darām to militāristu labad. Mums viņi nodrošināja subsīdijas un atlaides, palīdzēja mums, savukārt no valdības puses viņi saņēma subsīdijas. Tas bija ideāli visiem," - pateica uzņēmējs.

Vēl viena lieta, kura neveicina Atlas ražošanas attīstību Latvijā, – nesenie notikumi banku jomā.

Беспилотный летательный аппарат SPH Engineering во время исследования в Гренландии - Sputnik Latvija
Drons no Latvijas palīdzējis atrast Grenlandē iesalušu Otrā pasaules kara lidmašīnu

"Tas, kas notika pēdējā laikā, kļuva par lielu triecienu kompānijai un investoriem – kad izmainījās nodokļu politika un kad tika slēgta ABLV banka. Tas mums bija ļoti liels trieciens, jo tobrīd investori palūdza izvest naudu no Latvijas vispār, tāpēc ka nebija zināms, kas notiks," - paskaidroja Tolčinskis.

Tagad kompānija, izejot jaunā investīciju piesaistes raundā, pozicionē sevi vairāk kā amerikāņu kompānija, pastāstīja biznesmenis, jo investori saka: "Nē, mēs redzējām ziņas, mums ir bail, kas būs tālāk."

Savukārt Amerikas tirgū kompānija iegāja tikai un vienīgi pateicoties tās mātes uzņēmumam, jo ASV ne visi zina, kur atrodas valsts Latvija.

"Mums ir cits mātes uzņēmums, un Amerikā mēs ienācām tikai caur to, jo – "Latvija? Kur tā ir kartē? Parādiet, kur tā ir kartē, nevar būt, ka tur kaut kas notiek." Mēs sevi prezentējām kā citas valsts kompānija," - pastāstīja Tolčinskis.

Ziņu lente
0