Drons no Latvijas palīdzējis atrast Grenlandē iesalušu Otrā pasaules kara lidmašīnu

© пресс фото SPH EngineeringБеспилотный летательный аппарат SPH Engineering во время исследования в Гренландии
Беспилотный летательный аппарат SPH Engineering во время исследования в Гренландии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu iznīcinātājs iesalis ledājā aptuveni 100 metru dziļumā.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Latvijas kompānijas SPH Engineering izstrādātais bezpilota lidaparāts palīdzējis atrast pēc ārkārtas nolaišanās pamesto un Grenlandes ledū iesalušu Otrā pasaules kara laiku amerikāņu iznīcinātāju P-38, vēsta pati kompānija.

Jūlijā pabeigto ekspedīciju vadīja Džims Salazars un Kens Makbraids no amerikāņu nevalstiskās organizācijas Arctic Hot Point Solutions un Kritušo amerikāņu karavīru repatriācijas fonda, piedalījās arī Mario Karnevale un Mailzs Denforts no amerikānu kompānijas Hager GeoScience un Jānis Ķuze un Aleksejs Dobrovoļskis no SPH Engineering.

© пресс фото SPH EngineeringEkspedīcijas dalībnieki
Члены экспедиции - Sputnik Latvija
Ekspedīcijas dalībnieki

Apmēram 100 metru dziļumā iesalušās lidmašīnas meklējumos tika izmantoti vienotā sistēmā integrētie zemes zondēšanas radars, jeb GPR (ground penetrating radar) un bezpilota lidaparāts – drons. SPH Engineering izstrādātā tehnoloģija tika vairākkārt testēta vēl pirms ekspedīcijas uz Grenlandi, taču ledū iesalušās lidmašīnas meklējumi ļāva izmēģināt to reālos apstākļos. Ekspedīcijas dalībnieki sadalījās divās grupās, viena uzsāka lidmašīnas meklējumus ar GPR un drona integrētās sistēmas palīdzību, cita pārvietoja GPR antenu ar kamanām pa ledāja virsmu.

© пресс фото SPH EngineeringPētnieki pārvieto dronu ar kamanām
Исследователи перемещают дрон на санях - Sputnik Latvija
Pētnieki pārvieto dronu ar kamanām

 

Abu grupu mērījumi atšķīrās vien par trim metriem. Uz šo datu pamata tika aprēķināta urbšanas vieta zondei. Ekspedīcijas panākumi tika gūti brīdī, kad no 104 metru dziļuma izdevās izvilkt zondi ar sarkanu eļļainu šķidrumu, kurā izdevās atpazīt Amerikas aviācijā izmantoto hidraulisko eļļu 5606.

© пресс фото SPH EngineeringZonde ar hidraulisko eļļu
Гидравлическое масло, обнаруженное в самолете - Sputnik Latvija
Zonde ar hidraulisko eļļu

1942. gada 15. jūlijā no ASV militārās bāzes Grenlandē izlidoja astoņas militāras lidmašīnas – seši P-38 iznīcinātāji un divi B-17 bumbvedēji, taču slikto laikapstākļu dēļ tiem nācās veikt ārkārtas nosēšanos uz ledāja tālu no apdzīvotām vietām. Pēc deviņām dienām ekipāžu locekļi tika izglābti, taču lidmašīnas nācās atstāt. 1990. gados izdevās atrast pirmo aviācijas vienības lidmašīnu – P-38, to pacēla un transportēja uz ASV, kur tā tika restaurēta.

Ekspedīcijas vadītājs Džims Salazars ir pārliecināts, ka pielietotās tehnoloģijas tiks izmantotas arī nākamajā ekspedīcijā 2019. gadā.

Ziņu lente
0