Restorāniem un viesnīcām samazinās PVN apmaiņā pret darbinieku algu palielināšanu

© Sputnik / Оксана ДжаданПовара ресторана Лидо в торговом комплексе Ориго
Повара ресторана Лидо в торговом комплексе Ориго - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā restorānu PVN likme ES valstīs sastāda 14%, savukārt vairākās valstīs – no 3% līdz 10%, Latvijā pašlaik šī nodokļa likme ir 21%.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Latvijas Finanšu ministrija, Restorānu biedrība un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija parakstīja vienošanos, saskaņā ar kuru, sākot no nākošā gada, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem PVN likme tiks samazināta līdz 12%, apmaiņā pret to viņi apņemas palielināt darbinieku oficiālo algu, vēsta LSM.

Евро - Sputnik Latvija
Latvijā ierosināts samazināt PVN restorāniem un ieviest dzeramnaudu nodokli

"PVN samazinātās likmes ieviešanu ēdināšanas pakalpojumiem piedāvājam kā atbalsta instrumentu, ja nozare panāk ģenerālvienošanās, kurā paredzēts noteikts atlīdzības līmenis katrai no nozarē nodarbinātajām profesijām, noslēgšanu. Jāpiemin, ka priekšlikuma mērķis ir mazināt ēnu ekonomikas apmēru – aplokšņu algas nozarē, nevis padarīt lētāku pakalpojumu," — paziņoja Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis ir pārliecināts, ka līdz novembrim nozare parakstīs ģenerālo vienošanos par minimālo algu, kura bruto varētu sastādīt 640 eiro. Tāpat vienošanās iekļaus virsstundu darba piemaksas apmēru un par darbu brīvdienās un svētku dienās. Biedrība grasās piesaistīt vienošanās parakstīšanās uzņēmumus, kuri strādā "pelēkajā" zonā.

"Mums šie uzņēmumi ir zināmi, un mēs iesim pie viņiem," — pateica Jenzis.

Viņš uzsvēra, ka PVN samazināšana līdz 12% ļaus ievērojami samazināt nozares daļu ēnu ekonomikā, jo šobrīd šīs nozares uzņēmumi nespēj apmaksāt visus nodokļus.

"PVN līdz 12% tiks samazināts nevis ar nolūku nodrošināt uzņēmumiem papildus ienākumus, bet lai viņi varētu palielināt sociālās iemaksas, ienākumu nodokļa maksājumus, legalizēt algas," — pateica organizācijas vadītājs.

PVN samazināšana nozarei radīs negatīvu ietekmi uz fiskālo telpu apmēram 40 miljonu eiro apmērā, taču tam jābūt kompensētam ar darba laika uzskaites ieviešanu un vienošanos par algu palielināšanu, paziņoja Dana Reizneice-Ozola. Viņa piebilda, ka gadījumā, samazinātais viesnīcu un restorānu PVN nedos vēlamo rezultātu, likme varētu tikt atkārtoti pārskatīta. Taču pozitīvā PVN likmes samazināšana līdz 5% vietējo dārzeņu, augļu un ogu ražotājiem ļauj cerēt, ka arī restorānu un viesnīcu gadījumā tas nevedīs pie nodokļu ienākumu samazināšanās.

Ziņu lente
0