FT: caur Danske Bank Igaunijā izgājuši 30 miljardi dolāru no Krievijas un NVS

© Foto : danskebankDanske Bank.
Danske Bank. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevums atzīmēja, ka tamlīdzīga summa ir pārāk liela Danske Bank mazajai filiālei Baltijas valstī.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Caur Danske Bank nodaļu Igaunijā 2013. gadā tika pārskaitīta rekordliela summa 30 miljonu dolāru apjomā. Transakcijas nāca no Krievijas un NVS valstīm, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu The Financial Times.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Eirodeputāts no Latvijas apkaros naudas atmazgāšanu

Konsaltinga kompānijas Promontory Financial ziņojums liecina, ka nerezidentu veikto transakciju apjoms 2013. gadā sasniedzis rekordu – aptuveni 80 tūkstošus operāciju par kopējo summu apmēram 30 miljardu dolāru apmērā.

The Financial Times vēsta, ka tamlīdzīga summa ir pārāk liela Danske Bank filiālei Igaunijā. Tomēr FT uzsvēra, ka bankas darbiniekiem aizdomas radījusi tikai daļa darījumu.

Patlaban banka pārbauda notikušo. Dāņu bankas priekšsēdētājs Ole Andersens paskaidroja, ka problēmas izrādījušās lielākas nekā bija domāts iepriekš.

Danske Bank Igaunijā

Skandāls ap Danske Bank filiāli Igaunijā izcēlās pēc starptautiskā finansista un investora, fonda Hermitage Capital dibinātāja Viljama Braudera vēršanās prokuratūrā. Viņaprāt, filiāles darbinieki esot iesaistīti "naudas atmazgāšanā".

Danske Bank. - Sputnik Latvija
Danske Bank aiziet no Baltijas

Igaunijas ģenerālprokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka 26 bankas Igaunijas filiāles darbinieki izveidojuši noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojies ar naudas atmazgāšanu. Caur tā rokām izgājuši 13 miljardi dolāru.

Viljams Brauders bija auditora Sergeja Magņitska darba devējs. Laikā no 1995. līdz 2007. gadam Brauders bila lielākais ārvalstu portfeļu investētājs Krievijā. Patlaban viņš dzīvo Londonā, bet Krievijā izsludināts starptautiskā meklēšanā, jo atzīts par vainīgu finansiālās mahinācijās.

Noskaidrojies, ka 1997.-2002. gg. Magņiskis palīdzēja Brauderam izvairīties no nodokļu nomaksas. Šim nolūkam auditors izmantoja Kalmikijā reģistrētus uzņēmumus, ko vadījis Hermitage Capital.

Ziņu lente
0