Valdis Keris: kāpēc Latvijai tērēt 4% IKP aizsardzībai, ja iedzīvotāji izmirst

© Sputnik / Sergey MelkonovValdis Keris
Valdis Keris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdis Keris uzskata, ka valdība sarētu pareizi sadalīt budžeta naudu un sākt piešķirt 4% iekšzemes kopprodukta veselības aprūpei.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Saistības piešķirt veselības aprūpei 4% iekšzemes kopprodukta (IKP) ir tikpat svarīgas, kā izdevumi aizsardzībai un NATO, radio Baltkom ēterā paziņoja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris. 

"Ievērosim spēles noteikumus. Dalība NATO prasa atvēlēt aizsardzībai 2% IKP. Ja jau šajā klubā ir tāds noteikums, tas ir jāpilda. Taču nevajag aizmirst, ka tikpat svarīgi ir arī vismaz 4% veselības aprūpei. Pašlaik mēs faktiski izdziestam. Pērn Latvija ieņēma trešo vietu ES iedzīvotāju skaita samazināšanās ziņā. Priekš kam mums aizsardzība, ja mēs paši sevi pakāpeniski nolemjam izmiršanai? Tas ir nonsenss," — uzskata Keris.

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Latvijas finanšu ministre nolēmusi pakaulēties ar ASV prezidentu

Pēc viņa domām, valdība par pareizi pārdalīt budžeta naudu, ja patiešām to vēlēsies. Šogad piekļuve jebkura profila ārstiem ir būtiski uzlabojusies, jo uzlabojies ir nozares finansējums.

"Tagad veselības aprūpe saņem 3,6% no IKP. Gada laikā valdībai izdevies palielināt finansējumu par 0,5%. Tā var to paveikt, ja vēlas," — uzsvēra Keris.

Nesenajā NATO samitā Briselē ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka NATO valstīm aizsardzības izdevumi jāpalielina līdz 4%, nevis 2%, kā bija izlemts iepriekš. Taču, pēc Latvijas premjerministra Māra Kučinska domām, Donalda Trampa pārmetumiem par NATO valstu nepietiekamiem ieguldījumiem aizsardzībā nav nekāda sakara ar Latviju.

"Uz mums tie pārmetumi absolūti neattiecas. Mēs esam starp valstīm, kur [aizsardzībai atvēlēti] ir 2% no IKP," — norādīja premjers.

Uz jautājumu, vai Latvija ir gatava piešķirt aizsardzībai Trampa pieprasītos 4% no IKP, Kučinskis atbildēja, ka "šobrīd mums tas nav aktuāli un mēs par to šobrīd īsti nedomājam".

NATO karavīri - Sputnik Latvija
Mamikins: NATO tērē aizsardzībai 13 reizes vairāk, nekā Krievija, kur nu vēl vairāk

Pēc premjera sacītā, ja aizsardzībai būs nepieciešami kaut kādi jauni ieguldījumi, tas tiks vērtēts individuāli, nevis tieksmē sasniegt kaut kādu procentu no IKP.

"Neredzu arī nekādu nepieciešamību domāt, ka būtu jātiecas pēc jauniem procentiem," — paziņoja Kučinskis.

Taču Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš atradies NATO samitā Briselē, ir pārliecināts, ka Latvijas aizsardzības budžets ir jāpalielina, tiesa, ne līdz 4%, ko prasa Tramps, bet līdz 2,5%.

 

Ziņu lente
0