SVF pastāstīja, kas varētu kavēt Latvijas ekonomikas izaugsmi

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasТабличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ
Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Starptautiskais Valūtas fonds prognozē Latvijas IKP pieaugumu par 3,7%.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Ierobežotais darba tirgus Latvijā var radīt nopietnas grūtības no vidēja un ilgtermiņa ekonomikas izaugsmes viedokļa, paziņoja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītāja Īva Petrova.

Portāls rus.db.lv, atsaucoties uz SVF ekspertiem, informē, ka emigrācijas rezultātā Latvijā joprojām krītas nepieciešamo darba iemaņu līmenis un līdz ar darbaspēka samazināšanos pieaug algas, tāpēc samazinās konkurētspēja. Darba spēka novecošanās ilgtermiņa perspektīvā var samazināt atdevi. 

Galvenā uzmanība reformu jomā jāpievērš ierobežojumu samazināšanai darba tirgū un strukturālajam bezdarbam, uzskata SVF. Šīs reformas ietver plašāka iemaņu pielietojuma un uzlabošanas politiku, mitekļa pieejamības uzlabošanu, minimālās algas struktūras pārvērtēšanu un darbaspēka imigrācijas atbalstu. Tāpat reformas, kas sekmē ražotspēju kļūs par izšķirošo faktoru, lai ekonomika varētu pārvarēt demogrāfiskās izmaiņas, kas saistītas ar ilgtermiņa izaugsmi.

Инара Мурниеце - Sputnik Latvija
Mūrniece cer atgriezt aizbraukušos latviešus ar kolektīvā prāta spēku

Fonds prognozē, ka Latvijas ekonomikas izaugsme būs mērena, makroekonomiskie rādītāji joprojām būs pietiekami augsti, bet fiskālā deficīta, tekošā konta deficīta un valsts parāda līmenis joprojām būs mērens, finanšu sistēma būs stabila.

Latvijas valdībai nāktos izmantot šo iespēju, lai pastiprinātu reformu īstenošanu, pievēršot uzmanību darba tirgum, ceļot darbaspēka produktivitāti un atbalstot investīciju izaugsmi. Finanšu sektora stabilitāte ir jāuzlabo, turpinot cīņu pret naudas atmazgāšanu, un uzmanīgi vērtēt banku darbības modeļa izmaiņas ārvalstu klientu apkalpošanas jomā.

SVF prognozē Latvijas iekšzemes kopprodukta izaugsmi 2018. gadā par 3,7%, pateicoties ES struktūrfondiem un algu pieaugumam, taču ārējais pieprasījums saruks.

Darba tirgus krasāka sašaurināšanās un fiskālā cikliskuma pastiprināšanās var novest pie sabalansētības zuduma un iespējamas "sasilšanas", kā rezultātā ekonomikas izaugsme palēnināsies.

Ziņu lente
0