"Mēs tuvojamies bezdibenim": ASV Kongresā nosaukts valsts defolta termiņš

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankasASV Finanšu ministrija Vašingtonā
ASV Finanšu ministrija Vašingtonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzdošajā "parādu ugunsgrēkā" eļļu pielej neproporcionālie augstie budžeta izdevumi. Budžeta asignējumi nevar pārsniegt 700 miljardus dolāru, taču 2018. gadā tie jau sasnieguši 1,3 triljonus.

RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. ASV milzīgais parāds 21 triljona dolāru apmērā un nesamērīgie izdevumi tuvina valsti satriecošai budžeta krīzei. Kongress brīdināja: problēmas atrisināšanai atlikuši ne vairāk kā 10 gadi, iespējams, pat mazāk. Politiķi atzina, ka neizdosies panākt izdevumu optimizāciju tik īsā laika periodā. Par to, kā budžeta deficīts tuvina valsti bezdibenim un kāpēc, iespējams, jau ir par vēlu kaut ko mainīt — Nataļja Dembinska, RIA Novosti autore.

Nenodrošināts parāds līdzinās bumbai ar laika degli. Galvenais risks — tā lielāko daļu veido federālās valdības parāds. Valsts ņem jaunus kredītus, lai apkalpotu vecos. Parāds turpina aug, drukātava strādā, un amerikāņu valūta investoriem šķiet aizvien mazāk pievilcīga.

Gruzdošajā "parādu ugunsgrēkā" eļļu pielej neproporcionālie augstie budžeta izdevumi. Par to, piemēram, intervijā telekanālam Fox News pastāstīja Republikāņu partijas kongresmenis Endijs Bigss. Viņš atgādināja, ka budžeta asignējumi nevar pārsniegt 700 miljardus dolāru, taču 2018. gadā tie jau sasnieguši 1,3 triljonus.

"Valsts tērē vairāk nekā saņem un spiesta aizņemties. Strukturālais deficīts rada "sliežu efektu". Domāju, mēs tuvojamies bezdibenim," — uzsvēra politiķis.

Bigss brīdināja, ka problēmas atrisinājums jārod ne vēlāk kā 10 gadu laikā — līdz 2026. gadam tiks izsmelts veco ļaužu medicīniskās apdrošināšanas programmas (Medicare) fonds.

"Būs iespējams padarīt naudu nevērtīgu, izsludināt defoltu vai mēģināt paaugstināt nodokļus un nogalināt savu ekonomiku. Lūk, kādas būs mūsu perspektīvas pēc astoņiem vai desmit gadiem," — konstatēja kongresmenis.

No kurienes radies deficīts

 

Kāpēc ASV izveidojies tāds budžeta deficīts? Straujš lēciens notika pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem, kad Vašingtona pieteica karu terorismam. Kopš 2003. gada līdz 2011. gadam deficīts dubultojies: no 437,4 miljardiem līdz 855,1 miljardam dolāru. Valstij ir kolosāli militārie izdevumi — aptuveni 900 miljardi dolāru gadā.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Militārie izdevumi: Āzijā un Eiropā pieaug, Krievijā samazinās

Salīdzinājumam jāpiebilst, ka otro vietu ieņem veselības aprūpe un sociālais nodrošinājums:69,5 miljardi dolāru.

Situāciju pasliktinājusi arī pašreizējā prezidenta Donalda Trampa nodokļu reforma, kas atvieglojusi dzīvi biznesam — korporācijām un uzņēmumiem, taču samazinājusi budžeta ieņēmumus.

Gaidāms, ka šogad ASV sabiedriskais parāds — valsts parāds, neskaitot ASV valsts iestādēm piederošās saistības, sastādīs 78% IKP. Turklāt Kongresa Budžeta pārvaldes aplēses liecina, ka pēc 10 gadiem šis rādītājs sasniegs 1,5% — augstāko līmeni kopš Otrā pasaules kara.

Vai iespējama samazināšanās

"Deficīts triljona dolāru apmērā ir iespaidīgs, it īpaši apstākļos, kad nav vērojama recesija vai finanšu krīze, kas liek valstij tērēt vairāk nekā tā saņem," — uzsver CNN Money analītiķi. 

Eksperti uzskata, ka situācija turpināsies un pie tā vainīgas kongresmeņu neapdomīgās darbības agrākajos gados. Piemēram, 2011. gadā Kongresā izgāzās pārrunas par budžeta deficīta samazinašanu.

Rezultātā Kongresa speciālās komitejas piedāvātais plāns, kas paredzēja budžeta deficīta samazināšanu vismaz par 1,3 triljoniem dolāru ruvāko desmit gadu laikā, palika uz papīra.

Salīdzinājumam jāpiebilst, ka viens no zemākajiem valsts parādiem pasaulē ir Krievijā — patlaban tas sastāda 525 miljardus dolāru, 18,7% IKP. Pasaules valūtas fonds lēš, ka līdz 2023. gadam šis rādītājs sasniegs 20,4% IKP — ļoti mērenu parāda slogu. Turklāt Krievija ir likvidējusi budžeta deficītu. Aizvadītajā gadā izdevumi pārsniedza ienākumus par 1,5% IKP, savukārt šogad gaidāms proficīts.    

Ziņu lente
0