Cūkkopība Latvijā atkarīga no ĀCM un laikapstākļiem

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cūkgaļas iepirkuma cenas kritās vasaras un rudens lietavu dēļ un var vēl vairāk samazināties, ja Āfrikas cūku mēris nokļūs Polijā un Vācijā.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Gaļas ražošanā situācija ir stabila, produktivitāte aug, taču risku rada Āfrikas cūku mēris (ĀCM), pastāstīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe izdevumam Rus.db.lv.

Pēc viņas vārdiem, ĀCM tuvojas Polija, Čehijai, netālu ir Vācija – liels cūkgaļas ražotājs. Ja ĀCM nokļūs šajās valstīs, eksports no ES var apstāties, un cenas kritīsies. Patērētājiem Eiropā tas būs izdevīgi, viņa teica.

Поросята в хлеву - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji pieprasa saukt cūkkopjus pie atbildes

Cūkgaļas iepirkuma cenas, kas vasarā pieauga, tagad atkal ir kritušās. Cūkkopjus ietekmējuši laikapstākļi rudenī, kad nebija iespējams ievākt graudu ražu. Lopkopībai derīgo graudu kvalitāte ir zemāka nekā citus gadus, tie ir iepuvuši, tāpēc var kaitēt cūku mātītēm un sivēniem.

Gulbe pastāstīja, ka 90. gados par cūkgaļu maksāja 0,60-0,70 latus par kilogramu dzīvsvara, tagad cena ir aptuveni 1 eiro, tas ir, cena nav mainījusies, taču augusi atdeve, un cūkkopji var gūt peļņu. Tomēr parādījušās vairākas jaunas prasības no ekoloģijas viedokļa.

Viņa norādīja, ka Latvijas cūkkopībā liela nozīme ir dāņu uzņēmējiem. Ja viņiem izdodas, tas nozīmē, la Latvijā iespējams strādāt šajā nozarē. Uzņēmumi ar vietējo kapitālu arī darbojas sekmīgi, piemēram, SIA "Ulbroka", kas pastāvīgi modernizējas. Ja cūku mēris apstāsies, nozarei klāsies labi. Jāpiebilst, ka liellopa gaļa daudziem patērētājiem Latvijā nav pa kabatai.

Ziņu lente
0