Sašķidrinātās gāzes gaidās: Latvijā par 75% pieaugusi gāzes iegāde no "Gazprom"

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром"
Здание компании Газпром - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" palielina gāzes eksportu uz Eiropu. Centrālajā un Austrumeiropā iegādes apjomi visvairāk pieauguši Rumānijā un Baltijas valstīs.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Baltijas valstis turpina gāzes iepirkumus Krievijā, neskatoties uz dažādā līmenī deklarēto vēlmi diversificēt gāzes piegādes, turklāt iepirkumu apjoms pieaug. Laikā no 2017. gada janvāra līdz jūnijam Igaunija, Latvija un Lietuva palielinājušas gāzes importu no Krievijas par 90%, 75% un 125% atbilstoši, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz avīzi "Vedomosti".

Gāzes tankeris - Sputnik Latvija
Polija pastāstīja par ASV gāzes iegādes noteikumiem

2017. gada pirmajā pusgadā Krievijas gāzes eksporta piegādes pieauga par 11,5% — līdz 112 miljardiem kubikmetru. "Gazprom" eksporta rekordus nodrošināja pieprasījuma pieaugums Turcijā, Vācijā un Austrijā. Starp lielākajiem gāzes importa patērētājiem Eiropā importu samazināja tikai Itālija un Lielbritānija.

Gāzes eksports Centrālajā un Austrumeiropā visvairāk pieaudzis Rumānijā un Baltijas valstīs. Laikā no 2017. gada janvāra līdz jūnijam Igaunija, Latvija un Lietuva palielinājušas gāzes importu no Krievijas par 90%, 75% un 125% atbilstoši.

Gāzes eksporta pieaugums iespējams, pateicoties elastībai Krievijas holdinga darbā ar pircējiem, ko uzņēmums demonstrē, gaidot konkurenci ar sašķidrināto gāzi Eiropas tirgū, turklāt Krievijas gāzes cena patlaban ir tik zema, ka šis faktors spēj tikai palielināt pieprasījumu.

"Tādos apstākļos pat Baltijas valstis ir gatavas pirkt gāzi no "Gazprom". Runāt var pēc sirds patikas, taču skaitļi ir daudz uzskatāmāki," – savu viedokli pauda RusEnergy pārstāvis Mihails Krutihins.

Atgādināsim, ka Baltijas valstis konsekventi iebilst pret "Gazprom" monopolu reģionālajā gāzes tirgū. Visas trīs valstis iebilst pret gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūvi – pēc viņu domām, projekts draud ar ģeopolitisko destabilizāciju.

Gāzes vada Ziemeļu straume atklāšana Vācijā - Sputnik Latvija
S&P: Eiropai draud gāzes sadārdzināšanās un piegādes traucējumi

Visas trīs valstis ir ieinteresētas antimonopola lietā, ko Eiropas Komisija iniciēja pret " 2012. gadā. "Gazprom" 2016. gadā nosūtīja ierosinājumus šīs lietas noregulēšanai, taču Baltijas valstis tie neapmierināja. Cita starpā Igaunija pieprasa noslēgt lietvedību tā, lai Krievijas holdings nevarētu "ļaunprātīgi izmantot monopola stāvokli", kā arī piespriest kompānijai soda naudu.

Baltijas valstis vēlas nomainīt Krievijas eksportēto gāzi ar sašķidrināto dabas gāzi no ASV. Lietuva jau iznomājusi gāzes glabāšanai paredzētu kuģi, Igaunija plāno uzcelt savu SDG termināli.

"Gazprom" uzskata, ka Baltijas valstu nodoms iepirkt SDG ir ekonomiski nepamatots – šādu projektu rentabilitāte ir neiespējama.

Ziņu lente
0