Polijai nav vajadzīga gāze no Krievijas

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasGāzes vads. Foto no arhīva
Gāzes vads. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdība uzskata, ka pašreizējā Krievijas gāzes cena ir pārāk augsta un lūdza "Gazprom" pērn pārvērtēt tarifus.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Ilgtermiņa kontrakts Polijas valsts gāzes kompānijas PGNiG un Krievijas "Gazprom" starpā netiks pagarināts, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras Reuters publicēto informāciju.

Укладка сетевого газопровода низкого давления в поселке Покровское Калининградской области - Sputnik Latvija
Latvija iebilst pret "Ziemeļu straumi-2"

Kontrakts par gāzes piegādi no Krievijas tika noslēgts 1996. gadā. Puses paredzēja to saglabāt uz laiku līdz 2022. gadam. Saskaņā ar līguma noteikumiem, Polija iegādājas līdz 10,2 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Pie tam valsts patērē gandrīz 15 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

"Mēs centīsimies panākt, lai ilgtermiņa līgums atkāptos pagātnē. Ja Krievijas gāzes cena būs pietiekami konkurētspējīga, mēs neizslēdzam iespēju to iegādāties, taču ne saskaņā ar ilgtermiņa vienošanos," – paskaidroja Polijas valdības pilnvarotais gāzes un enerģētikas infrastruktūras jautājumos Petrs Naimskis.

Polija uzskata, ka pašreizējā Krievijas gāzes cena ir pārāk augsta. 2015. gadā PGNiG pieprasīja no "Gazprom eksporta" tarifu pārskatīšanu. Domājams, šis jautājums tiks risināts šķīrējtiesā.

Ar mērķi mazināt atkarību no Krievijas gāzes Polija ir uzcēlusi pirmo sašķidrinātās dabasgāzes terminālu valstī. Tas ļauj valstij iepirkt degvielu gandrīz jebkurā pasaules valstī. Pie tam eksperti norāda uz augošajiem Polijas zaudējumiem, piemēram, gāze no Tuvajiem Austrumiem izmaksā 2,5 reizes vairāk nekā degviela no Krievijas.

Gāzes vada Ziemeļu straume otrā atzarojuma ekspluatācijas sākums - Sputnik Latvija
Igaunijas premjerministrs vēršas pret Nord Stream 2

Jāpiebilst, ka Polijas valdība vēlas īstenot gāzes vada projektu Ziemeļu jūrā, kas ļaus Polijai saņemt resursus no Norvēģijas cauri Dānijai un Baltijas jūrai.

Vienlaikus Polija līdz ar vairākām Eiropas valstīm iebilst pret gāzes vada "Ziemeļu straume 2" celtniecību. Martā Latvijas, Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente vēstulē Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram informēja, ka projekts draud ar ģeopolitisko destabilizāciju.

Savukārt projekta operators informēja, ka tā pretinieki kļūdās, un jaunais gāzes vads sekmēs konkurētspējīga iekšējā enerģētiskā tirgus attīstību.

Ziņu lente
0