Kā būtu ar krievu tiesībām Latvijā? Zaharova atgādināja par spriedumu Navaļnijam

© Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas vēstnieks nosūtīja savu diplomātu Maskavā aizstāvēt cilvēka tiesības – viena konkrēta cilvēka Krievijas Federācijā, kāpēc gan citiem Latvijas diplomātiem neparūpēties par tūkstošiem krievvalodīgo savā valstī?

RĪGA, 6. februāris - Sputnik. No 1. februāra kabeļtelevīzijas operators Tet pārtraucis piecu Krievijas televīzijas kanālu retranslāciju Latvijā. Runa ir par PBK (KF Pirmā kanāla programmu retranslators Baltijas valstīs), "NTV Mir", "REN TV Baltija", "Kinokomedija" un "Kinomiks"

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja: pēc būtības Latvijas varas, kam pieder 51% Tet akciju, turpina destruktīvo kursu uz Krievijas satura izspiešanu no vietējās mediju telpas. "Tas ir īsts uzbrukums vārda brīvībai," uzsvēra Zaharova.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 15.01.2021
"Sāka īstu vajāšanu": Alla Berezovska pastāstīja par kratīšanu un aizturēšanu

Diplomāte atgādināja, ka Tet izskaidro savas darbības ar miglainām neskaidrībām par TV kanālu pārstāvības tiesībām un bažām par sankciju režīma neievērošanu. "Apbrīnojami argumenti!" iesaucās Zaharova. Viņa konstatēja, ka Tet lēmums nav pirmais Latvijas vadības nedraudzīgo soļu piemērs, kas izpaužas diskriminējošā pieejā Krievijas un krievvalodīgajiem plašsaziņas līdzekļiem.

"Iepriekš par Rīgas informācijas represiju upuriem jau ir kļuvuši septiņi RT holdinga telekanāli, kā arī Sputnik un Baltnews ārštata autori – atgādinām, ka attiecībā uz viņiem ir ierosinātās krimināllietas. Nākamais rindā ir televīzijas kanāls "RTR Planeta". Pēc vairākkārtējas īslaicīgās bloķēšanas Latvijas varas plāno to aizliegt pilnībā," sacīja Zaharova.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve uzsvēra, ka atklāta vārda brīvības apspiešana Latvijā notiek Eiropas Savienības neleģitīmo sankciju aizsegā.

"Ja Latvijas vēstnieks nosūtīja Maskavā savu diplomātu aizstāvēt cilvēka tiesības – viena konkrēta cilvēka Krievijas Federācijā, kāpēc gan citiem Latvijas diplomātiem neparūpēties par tūkstošiem krievvalodīgo savā valstī, aizstāvēt vārda brīvību, nepieļaut, lai tiktu pārkāptas Latvijas starptautiskās saistības," norādīja Zaharova.

2. februārī Latvijas vēstniecības pārstāvis līdz ar diplomātiem no citām valstīm piedalījās tiesas sēdē, kur tika izskatīta lieta par nosacītā termiņa aizvietošanu ar brīvības atņemšanu Aleksejam Navaļnijam. Kremlī uzsvēra, ka ārzemnieku iejaukšanās Krievijas iekšlietās nav pieļaujama.

Zaharova informēja, ka Maskava aicina Eiropas Komisiju, UNESCO, EDSO, Eiropas Padomes attiecīgās institūcijas, kas veic situācijas monitoringu ar mediju brīvību pasaulē, pienācīgi reaģēt uz notiekošo ar Krievijas televīzijas kanāliem Latvijā.

"Šajā sakarā mēs ar pateicību atzīmējam EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos Terēzu Ribeiru. Viņa ir sniegusi publisku vērtējumu par Krievijas un krievvalodīgo žurnālistu tiesību apspiešanu," informēja Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas pārstāve.

Флаги стран-участников саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2020
Politika
Saharova prēmija un ES dubultie standarti: kā Rietumi ignorē represijas Latvijā

"Spriežot pēc viņas publiskās reakcijas, viņa operatīvi tikās ar Latvijas un Igaunijas pastāvīgajiem pārstāvjiem EDSO un aicināja viņus cienīt visu žurnālistu tiesības brīvi rakstīt par visiem sabiedrībai aktuāliem jautājumiem, kā arī norādīja uz nepieciešamību ievērot starptautiskās saistības šajā jomā. Ceram, ka Latvija un Igaunija uzklausīs viņas ieteikumus," secināja Zaharova.

Latvija regulāri liek šķēršļus Krievijas telekanālu un citu mediju darbam savā informācijas telpā. Latvija uzskata, ka tādam pasākumam vajagot pasargāt valsti no "Kremļa propagandas".

Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt norādījusi, ka Latvijas ceļš pretī totālai cenzūrai ar jebkādiem līdzekļiem neatbilst tās apgalvojumiem par uzticību Eiropas vērtībām un demonstrē, kā tā noniecina vārda un preses brīvības pamatprincipus.

Как насчет прав русских в Латвии? Захарова напомнила о Навальном
Ziņu lente
0