Politika

Saharova prēmija un ES dubultie standarti: kā Rietumi ignorē represijas Latvijā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги стран-участников саммита ЕС в Брюсселе
Флаги стран-участников саммита ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikā, kad krievvalodīgos žurnālistus Latvijā ar represijām piespiež klusēt, visu Eiropas Savienību nevar uzskatīt par demokrātijai paraugu, tai nav tiesību pamācīt citas valsts, uzsvēra Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Saharova prēmijas piešķiršana baltkrievu opozīcija ir Rietumu dubulto standartu izpausme attiecībās pret pēcpadomju valstīm, uzskata Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs, Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs. Šo prēmiju Eiropas Parlaments piešķir par sasniegumiem cīņā par domas brīvību un cilvēka tiesībām. Mitrofanova komentārs publicēts LKS lapā Facebook.

"Protesta un riebuma sajūtu rada nevis fakts, ka tiek atbalstīti baltkrievu opozicionāri, bet gan tas, ka Rietumi izaicinoši ignorē politiskās represijas Eiropas Savienības teritorijā. Rietumi saskata skabargu sveša acī, bet atsakās saskatīt baļķi paši savējā," uzskata LKS līdzpriekšsēdētājs.

Viņš atgādināja, ka īsi pirms baltkrievu opozicionāru apbalvošanas Latvijā nopratināti septiņi žurnālisti un notikušas kratīšanas.

"Tiesa vēl nav lēmusi par viņu vainu, bet žurnālisti jau sodīti – viņiem uz nenoteiktu laiku atņemti datori, tālruņi un naudas līdzekļi," uzsvēra Mitrofanovs.

Татьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Krievu aizsardzība apdraud Latviju? EP atkal strīdas Ždanoka un Melbārde

Viņš atgādināja, ka žurnālistiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem par sadarbību ar portāliem Baltnews un Sputnik, starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" struktūrām. Aģentūras ģenerāldirektors ir Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru ES ieviesusi individuālās sankcijas. Tomēr Latvija sankcijas interpretē ļoti plaši un uzskata, ka žurnālisti tās pārkāpuši.

Pēdējo nedēļu laikā LKS izsūtījusi simtiem paziņojumu Rietumu medijiem un tiesībsargājošajām NKO Eiropā.

"Atsaucās un mūs atbalstīja gandrīz vienīgi mūsu kolēģi no Eiropas partijas "Eiropas brīvā alianse", un tā nav nejaušība. Mūsu biedri labi zina, ko nozīmē nacionālās elites politika, kas vērsta pret nacionālajām un reģionālajām minoritātēm. Eiropas lielās partijas – vienalga, vai tās būtu "tautas" partijas, liberāļi vai sociāldemokrāti, - klusē. Tās izliekas, ka viss ir kārtībā un labprātāk aizstāv represiju upurus ārpus Eiropas Savienības, piemēram, Baltkrievijā. Tā nav demokrātija un nav brīvība, ja pašā Eiropas Savienībā ar vairākuma klusu piekrišanu tiek iznīcinātas un apspiestas mazākumtautības.

Represijas pret krieviski rakstošajiem žurnālistiem Latvijā – tā ir ne tikai un ne tikdaudz Rietumu cīņa pret Krieviju. tā ir valdošās nacionālās elites cīņa pret Latvijā dzīvojošajiem krieviem.

Tikai aizejošajā gadā vien mums atņemtas ziņas Pirmajā Baltijas kanālā, mums atņemta liela daļa krievvalodīgo kanālu kabeļu tīklos un televīzijas apraides atliekas valsts kanālā. Tagad vēl piespiež klusēt krieviski rakstošos žurnālistus.

Kamēr viena ES valsts represē un apspiež savu iedzīvotāju daļu, visa Eiropas Savienība nevar būs demokrātijas paraugs, tai nav tiesību pamācīt trešās valstis," ir pārliecināts politiķis.

Iepriekš vēstīts, ka 3. decembrī Valsts drošības dienests aizturējis un nopratinājis septiņus portālu Sputnik un Baltnews ārštata autorus, kā arī pārmeklējis viņu mājokļus. Nākamajā dienā, 4. decembrī, LKS organizēja piketu pie Brīvības pieminekļa, protestējot pret krievvalodīgo žurnālistu vajāšanu.

Ziņu lente
0