Latvijas ĀM ir neapmierināta: Navaļnijam piespriests cietumsods

© Пресс-служба Мосгорсуда / Pāriet pie mediju bankasЗаседание суда по делу Алексея Навального
Заседание суда по делу Алексея Навального - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs reaģēja uz tiesas spriedumu krievu blogerim Aleksejam Navaļnijam.

RĪGA, 3. februāris - Sputnik. Maskavas pilsētas Simonovska tiesa atcēla Aleksejam Navaļnijam piespriesto nosacīto sodu lietā par naudas līdzekļu laupīšanu 30 miljonu rubļu apmērā kompānijā "Yves Rocher" un aizvietoja to ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem un sešiem mēnešiem kolonijā.

Tiesa konstatēja, ka, saskaņā ar Federālā sodu izpildes dienesta datiem, Navaļnijs gandrīz 60 reizes nav noteiktajā termiņā reģistrējies kriminālsodu izpildes inspekcijā (viņa pienākums ir to darīt divas reizes mēnesī) un saņēmis virkni administratīvo sodu – no liela naudas soda līdz arestam.

Visi šie fakti atsevišķi un kopumā, saskaņā ar likumu, paredz notiesātajam atcelt privilēģiju izciest sodu nosacīti.

Сотрудник полиции и люди на Манежной площади в Москве во время несанкционированной акции сторонников Алексея Навального. - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Viedoklis
Navaļnijs piebeidzis protestus

Apgalvojumus par to, ka Navaļnijs tiek vajāts par viņa politisko darbību, atspēkoja Eiropas cilvēktiesību tiesa: Strasbūra neatzina politisku zemtekstu "Yves Rocher" lietā (tieši pat to bija iesniegta sūdzība), lai arī piesprieda kompensāciju par mājas arestu, ko Krievijas varasiestādes apsūdzētajam izmaksāja.

Aģentūra RIA Novosti ziņoja, ka tiesnese Natālija Repņikova paziņoja: viņas ieskatā FSID ieteikums ir apmierināms.

Iepriekš Aleksejam Navaļnijam jau trīs reizes izdevies izvairīties no nosacīta soda nomaiņas pret reālu brīvības atņemšanu. FSID rekomendācijām nepiekrita Maskavas Ļubļinas tiesa 2015. un 2016. gadā, bet 2017. gadā Maskavas Simonovskas tiesa tikai pagarināja viņam pārbaudes laiku, neparedzot ieslodzījumu kolonijā. Prokurors debatēs atzīmēja, ka Navaļnijs ir vienīgais Krievijas Federācijas pilsonis ar divkāršu nosacīto sodu.

Latvijas ĀM pieprasīja nekavējoties atbrīvot Navaļniju un ieviest sankcijas pret Maskavu.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs reaģēja uz ziņu par spriedumu Aleksejam Navaļnijam, publicējot savā lapā Twitter divas ziņas – krievu un angļu valodā. Lēmums piespriest Navaļnijam brīvības atņemšanu, viņaprāt, ir "cinisms un likumības pārkāpums", kā arī pieprasīja no Eiropas Savienības sankcijas "atbildīgajām personām".

​Aleksejs Navaļnijs tika aizturēts 17. janvārī pēc atgriešanās no Vācijas, kur ārstējies pēc domājamas saindēšanas.

Iepriekš Krievijas Federālais sodu izpildes dienests informēja, ka plāno aizturēt Navaļniju, jo tiesai ir jālemj par nosacītā termiņa aizvietošanu ar brīvības atņemšanu, ņemot vērā nosacītā soda režīma ļaunprātīgus pārkāpumus.

Tiesas lēmums vēl nav stājies spēkā – pusēm ir desmit dienas, lai to pārsūdzētu.

Ziņu lente
0