Krievijā sekmīgi izmēģināts desanta helikopters

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчения ОДКБ "Нерушимое братство-2020"
Учения ОДКБ Нерушимое братство-2020 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc modifikācijas transporta-kaujas helikopters Mi-8 kļuvis par daudzfunkcionālu lidaparātu desanta transporta un trieciena uzdevumiem.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. Krievijas jaunais transporta-kaujas helikopters Mi-8AMTŠ-VN izmēģinājumos ieguvis desanta lidojošās kaujas mašīnas statusu, aģentūrai RIA Novosti pastāstījis informācijas avots aizsardzības rūpniecības kompleksā.

"Mi-8AMTŠ-VN izmēģinājumu paraugs nesenajos testos apšaudē izmantoja kompleksa "Ataka VM" vadāmās raķetes pret mērķiem, kas imitēja pretinieka bruņutehniku. Šaušanas izmēģinājumi atzīti par sekmīgiem," konstatēja aģentūras sarunbiedrs.

Viņš piebilda, ka helikopters izmantojis arī nevadāmos reaktīvos lādiņus un lielgabalus piekares konteineros.

Pateicoties pilnveidotajiem vadāmajiem ieročiem un uzlabotajai dzīvotspējai, "jaunais helikopters ir kļuvis par patiešām daudzfunkcionālu mašīnu trieciena, uzbrukuma un desanta transporta uzdevumu izpildei", norādīja aizsardzības rūpniecības kompleksa pārstāvis.

"Faktiski tas apstiprinājis savas desanta lidojošās kaujas mašīnas īpašības," piezīmēja speciālists.

Aizsardzības ministrija informēja, ka pirmos desmit helikopterus Mi-8AMTŠ-VN saņems armijas aviācijas brigādes, kas strādā Gaisa desanta spēku interesēs.

Jau 2013. gadā toreizējais GDS komandieris Vladimirs Šamanovs pastāstīja par plāniem pasūtīt lidojošu DKM. Viņš norādīja, ka lidaparātam jāapvieno vieglās bruņumašīnas un vidējā helikoptera īpašības, turklāt jābūt daudzfunkcionālam. Vārda plašā nozīmē par lidojošo DKM tiek dēvēts helikopters, kas spēj efektīvi transportēt desantu un nodrošināts ar pietiekamām bruņām un bruņojumu, lai varētu sniegt atbalstu desantam, tostarp arī ar precīzajām vadāmajām raķetēm.

Учения вертолетного полка в Кореновске - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas helikopteru izmēģinājumi: no Sīrijas uz Kaukāzu

Mi-8AMTŠ-VN izmēģinājumi sākās šī gada jūlijā. Mašīna izstrādāta Mila konstruktoru birojā uz sērijas Mi-8/17 helikopteru bāzes, ņemot vērā lokālo konfliktu pieredzi, piemēram, trieciena un transporta helikoperu pielietojumu Sīrijā. Helikopters aprīkots ar dzinēju VK-2500-03, kas labi darbojas lielā augstumā un karsta klimata apstākļos, kā arī pilnveidotu nesošo dzenskrūvi. Mi-8AMTŠ-VN ir jaunas tēmēšanas un navigācijas iekārtas, kas dod iespēju strādāt sarežģītos laikapstākļos un naktīs.

Jaunā helikoptera kabīne aizsargāta ar titāna bruņām, transporta tilpni sedz vieglās aramīda bruņas. Aizsargāti arī helikoptera svarīgākie agregāti. Lidaparātam ir borta aizsardzības komplekss, kas var slāpēt raķetes ar infrasarkanajām un radiolokācijas tēmēkļa galviņām. Šie elementi uzlabo lidaparāta dzīvotspēju un kardināli palielina ekipāžas un desanta drošības līmeni.

Helikopters bruņots ar ložmetējiem, lielgabaliem piekares konteineros, nevārāmajām raķetēm, bumbām un vadāmo raķešu kompleksu ar panorāmas tēmēkļa sistēmu, kas ļauj strādāt pret objektiem uz zemes un gaisā. Durvis abās borta pusēs un papildu lūkas dāvā iespēju izsēdināt desantu rekordīsā laikā.

Ziņu lente
0