Viedoklis

Krievijas helikopteru izmēģinājumi: no Sīrijas uz Kaukāzu

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasУчения вертолетного полка в Кореновске
Учения вертолетного полка в Кореновске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas helikopteri gūst jaunus tehnoloģiskos un ģeogrāfiskos panākumus Sīrijas tuksnešu un Kaukāzu augstkalnes apstākļos.

Skarbie izmēģinājumi veicina perspektīvo lidaparātu cīņas potenciāla pieaugumu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.

Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi helikopteru Mi-28NM un Mi-26T2V izmēģinajumu programmu Elbrusa rajona augstkalnē ziemas apstākļos. Lidaparātiem neklāsies viegli kalnos, kur dominē dažādu virzienu gaisa plūsmas un krasa augstuma maiņa. Tomēr tehnoloģiskais process ir sakārtots, iepriekš šajā reģionā tika izmēģināti Krievijas helikopteri "Ansat" (vieglais daudzfunkcionālais helikopters) un Mi-171A1 (Mi-8 dziļa modernizācija).

Убийца танков: опубликовано видео применения новой ракеты для Ми-28HM - Sputnik Latvija
Video
"Tanku slepkava": helikopters Mi-28NM saņems jaunu raķeti

Kara helikopters Mi-28NM sekmīgi izmēģināts kauju apstākļos Sīrijas Arābu Republikas teritorijā, kur tas strādāja pārī ar "veterānu" Mi-24. Vairākas mašīnas tiek izmēģinātas ekspluatācijas gaitā Krievijas Gaisa kosmiskajos spēkos. Līdz 2028. gadam lidotāji saņems 100 jaunus helikopterus Mi-28NM.

Smagā kara transporta helikoptera Mi-26T2V sērijveida ražošana sāksies 2021. gada sākumā, pēc valsts izmēģinājumu noslēguma. Tiek izstrādāta arī Aizsardzības un Ārkārtas situāciju ministrijām paredzēta unificēta arktiskā modifikācija Mi-26. Ekspluatācijai Arktikas jūru piekrastes zonas rajonā pielāgotā smagā helikoptera pirmais izmēģinājumu paraugs parādīsies 2022. gadā. Šim milzim nekāda īpaša prezentācija nav vajadzīga. Agrīnajā modifikācijā Mi-26 uzstādīja septiņus pasaules rekordus kravas nestspējas ziņā kalnos – tas notika unikālas operācijas laikā ar mērķi evakuēt armijas helikoptera Mi-8AMTŠ atlūzas pēc avārijas izmēģinājumu laikā netālu no Elbrusa virsotnes (kalns ir vairāk nekā 5600 m augsts).

Helikopteriem Mi-28NM un Mi-26T2V ir vērā ņemams eksporta potenciāls. Tie pārsvarā piesaista speciālistu uzmanību valstīs, kas tradicionāli izmanto Krievijā ražoto aviotehniku (versija Mi-28E). Jaunais Mi-28NM ļauj unificēt un modernizēt helikopteru parku, pie tam saglabājot tehnoloģisko pārmantojamību. Līdztekus Krievijai, kas laidusi klajā 350 dažādas Mi-26 modifikācijas, kas piemērotas militārai un civilai ekspluatācijai, koncerna "Rosvertola" gigantus izmanto visdažādākajās pasaules valstīs.

Jaunais supermednieks

Jaunās paaudzes trieciena helikopters Mi-28NM (nakts, modernizētais) atšķiras no sava priekšgājēja Mi-28N ar lielākām iespējām likvidēt mērķus jebkādos laikapstākļos, dienā un naktī. Pie tam "Lidojošajam tankam" ir unikāla virsbukses panorāmas radiolokācijas stacija, spēcīgi Krievijā ražoti dzinji, vadības sistēma un mūsdienīgi līdzekļi cīņai pret ienaidnieka pretgaisa aizsardzības raķetēm (lāzerta slāpēšanas stacija rada tām fantomu mērķus). Galvenais konstruktors Vitālijs Ščerbins atklāja, ka helikopters Mi-28NM ar jauno raķeti spēj likvidēt objektus uz zemes, neieiejot pretionieka PGA darbības zona. Jau noslēgušies helikopteru raķetes "Hrizantema V" izmēģinājumi. Raķeti, kas spēj caursist 1,2 m biezu bruņu tēraudu, uzskata par spēcīgāko prettanku raķeti Krievijā. Pagaidām valsts noslēpums attiecināts uz daudzfunkcionālo "gaiss-gaiss"/"gaiss-virsma" tipa raķeti ar paštēmējošo šāviņu. Tā spēj likvidēt arī zema ātruma gaisa mērķus (bezpilota lidaparātus). Ātrais helikopters spēj nodot informāciju par mērķiem citiem lidaparātiem, strādāt frontes aviācijas sastāvā, speciālajās operācijās un atbalstīt izlūkošanas grupas lielā attālumā no frontes līnijas (pretinieka aizmugurē).

Учения ВВС и ПВО в России - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kaujas taktiku mainīs": Krievijai parādījies jauns bruņojums uzbrukumam

Amerikāņu izdevums Forbes pauda īpašu satraukumu par jaunā Mi-28NM ātrumu (300 km/h) un ekspluatācijas rādiusu (450 km), kravas celtspēju (2300 kg) un – pats galvenais – par iespēju uzņemt "Cirkon" tipa hiperskaņas spārnotās raķetes. Un tas vēl nav viss. Modernizēta arī visa kaujas informācijas sistēma. Otrais vadības komplekts būtiski palielina lidaparāta dzīvotspēju, ja, piemēram, viens no ekipāžas locekļiem ir ievainots. Jāpiebilst, ka Mi-28NM kabīne ir teicami pasargāta no lādiņiem ar kalibru līdz 20 mm. Nesošās skrūves lāpstiņas izgatavotas no kompozītiem materiāliem un ļaus noslēgt lidojumu pat gadījumā, ja skrūvē trāpīs līdz 30 mm kalibra lādiņš.

"Nakts mednieka" jaunais dzinējs (VK-2500) ir pielāgots ekspluatācijai plaša temperatūras diazonā (jebkurā vietā uz planētas), izceļas ar modernizētu automātiskās vadības un ugunsdrošības sistēmām, kas uzlabo lidojuma drošību, vienkāršo apkalpošanu un uzlabo tehniskās īpašības.

Ievērojami augusi lidaparāta jauda un resurss līdz pirmajam kapitālajam remontam (2000-3000 stundu cikli). Tas apliecina Krievijas līdera vietu aizsardzības tehnoloģiju jomā un atvēsina Rietumu "partneru" karstās galvas.

Nepārprotams pārspēks

Krievijas smagais platas fizelāžas kara transporta helikopters Mi-26 ir spēcīgākais pasaulē. Jaunā modifikācija Mi-26T2V izceļas ar iespējām izmantot to jebkurā diennakts laikā, ar mūsdienīgu avioniku, kravas celtspēju līdz 25 t (ar maksimālo pacelšanās masu līdz 56 t). Lidojuma attālums – 800 km ar ātrumu līdz 270 km/h līdz 4600 m augstumā. Analogu tam nav, turklāt tuvākajā laikā tie neparādīsies.

Helikopters paredzēts bruņotu un ekipētu desantnieku (82 karavīri) nogādāšanai pie mērķa, kravu pārvadāšanai tilpnē un pie ārējās piekares. Jāpiebilst, ka Mi-26 ir pretputekļu iekārtas ar gaisa attīrīšanas līmeni līdz 70% apmērā – tas ir principiāli svarīgi Tuvo Austrumu, Centrālās Āzijas un Āfrikas valstīm (iespējama ekspluatācija būtiska putekļainuma apstākļos).

Jaunais Mi-26T2V aprīkots ar borta aizsardzības kompleksu "Vitebsk", digitālo pilotāžas kompleksu. Radioelektroniskās iekārtas ļauj automātiski pārvietoties pa nosprausto maršrutu, nokļūt pie nospraustā mērķa, nosēsties tur un atgriezties pamata vai rezerves aerodromā. Mi-26 kabīnes gabarīti un kravas nestspēja nodoršina iespēju transportēt kara tehniku un motorizēto strēlnieku divīzijas kravas. Kravas tilpnē (12x8,25 m) iespējams izvietot lielu gabarītu automašīnas. Krievijas AM plāno iepirkt vismaz 10 šādus helikopterus.

Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti

Helikopters Mi-26 ir universāls instruments plaša spektra militāro un civilo uzdevumu izpildei. Starp interesantākajām modifikācijām ir Mi-26MS – medicīnas helikopters ar atbilstošu aprīkojumu, Mi-26TZ – degvielas uzpildes lidaparāts ar papildu degvielas tvertnēm, kas ļauj vienlaikus uzpildīt līdz četras lidmāšīnas, Mi-26PP – radioelektroniskās cīņas helikopters, Mi-26NEF-M – pretzemūdeņu helikopters ar hidroakustisko staciju pie ārējās piekares, Mi-27 – gaisa komandpunkts.

Iepriekš Mi-26 unikālās iespējas novērtēja amerikāņi. Afganistānas kampaņas laikā ASV 2009. gada rudenī talibu apšaudē bija spiestas nosēdināt helikopteri Chinook CH-47. Pēc tam amerikāņu lidotājiem ar tādu pašu mašīnu to evakuēt neizdevās. Krievijas transporta kompānijas Mi-26 viegli pacēla gaisā CH-47 (12 tonnas) pie ārējās piekares un "aiznesa" līdz bāzei 110 km attālumā. Protams, tas nav starptautisks rekords, tomēr Krievijas gigants uzstādījis veselus 14 rekordus, ieskaitot 25 tonnas smagas kravas pacelšanu 4100 metru augstumā. Tehnoloģiskā konkurence tā apkaimē un tuvākajā perspektīvā nav saskatāma.

Ziņu lente
0