Krievijas ĀM komentēja Berlīnes sniegto paziņojumu par Navaļniju

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasМинистерство иностранных дел России
Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija uzskata, ka situācijā ap Alekseju Navaļniju Vācijas pieeja nav konstruktīva, informēja valsts Ārlietu ministrija.

RĪGA, 9. septembris - Sputnik. Vācija, neskatoties uz visiem Krievijas pieprasījumiem Alekseja Navaļnija lietā, vēl joprojām neuzskata par iespējamu operatīvi un konstruktīvi reaģēt uz tiem, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija vēsta RIA Novosti.

Otrdien ASV Valsts departaments publiskoja G7 valstu paziņojumu, kas aicina Krieviju steigšus noskaidrot, kas atbildīgs par Navaļnija "saindēšanu" un saukt vainīgos pie atbildības.

"Neskatoties uz visiem mūsu pieprasījumiem, Berlīnē vēl joprojām neuzskata par iespējamu operatīvi un konstruktīvi reaģēt uz tiem," teikts komentārā Krievijas ĀM vietnē.

Krievija uzskata, ka situācijā ap Alekseju Navaļniju Vācijas pieeja nav konstruktīva, informēja valsts Ārlietu ministrija.

"Paralēli Vācijas varasiestāžu nekonstruktīvās pieejas fonā turpinās nepamatoti uzbrukumi Krievijai. Izvērstā masveida dezinformācijas kampaņa nepārprotami liecina, ka tās iniciatori par galveno uzdevumu uzskata nevis rūpes par A.Navaļnija veselību un viņa hospitalizācijas patieso iemeslu noskaidrošanu, bet gan sankciju noskaņojuma mobilizāciju," norādīja Krievijas ĀM.

Resors uzsvēra, ka dati no Vācijas "Navaļnija lietā" nav saņemti un "histērijas eskalācija ap šo lietu tikai pieaug", turklāt datu trūkums neļauj Krievijai izmantot nepieciešamos mehānismus, lai noskaidrotu, kas noticis ar Navaļniju.

"Iepriekšminētās informācijas (par Navaļnija medicīnisko izmeklēšanu – red.) trūkums neļauj Krievijas likumsargājošajām iestādēm izmantot visus nepieciešamos procesuālos mehānismus, lai noskaidrotu notikušā apstākļus," teikts resora komentārā.

Vācija bremzē Krievijas mediķu dialogu ar kolēģiem Vācijā "Navaļnija lietā", piezīmēja diplomāti.

"Atzīmējam, ka arī Krievijas mediķi piedāvā veidot plašu dialogu ar kolēģiem Vācijā, lai apspriestu datus par A.Navaļnija stāvokli, kas ir Krievijas un Vācijas rīcībā. Diemžēl Vācija šo procesu bremzē," skaidroja diplomāti.

Situācija ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas pēc analīzēm trijās neatkarīgās laboratorijās.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kopā ar Navaļniju Vācija saņēmusi "netīro bumbu": zaudējumi būs milzīgi

Vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Aizvadītajā nedēļā Vācijas valdība paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure, teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem. Pirmdien Berlīnes klīnika Charite, kurp Krievijas valstspiederīgais nogādāts ārstēšanai, vēstīja, ka Navaļnija stāvoklis ir uzlabojies, viņš atmodināts no komas.

Ziņu lente
0