"Ātrs un precīzs". Krievijā izgudrojuši ierīci, kura nosaka Covid-19 klātbūtni gaisā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasТест-системы для диагностики нового коронавируса
Тест-системы для диагностики нового коронавируса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas zinātnieki izstrādājuši ierīci, kura spēj identificēt koronavīrusu gaisā; ar šādas ierīces palīdzību automātiskā gaisa proves analīze aizņem no 10 līdz 30 minūtēm.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Krasnogorskas S. Zvereva rūpnīca (KMZ, ietilpst "Rosteh" "Švabe") forumā "Armija 2020" prezentēja Krievijā pirmo ierīci, kas spēj noteikt vīrusu, tostarp koronavīrusu, klātbūtni gaisā, raksta RIA Novosti.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Intervija
Kāpēc nevajag baidīties no Krievijas vakcīnas pret Covid-19

Uzņēmuma ģenerāldirektors Aleksandrs Novikovs pastāstīja aģentūrai, ka ar šādas ierīces palīdzību automātiskā gaisa proves analīze aizņem no 10 līdz 30 minūtēm, atkarībā no patogēnu koncentrācijas un citiem faktoriem.

Ierīce "Detektor-BIO" ir savstarpējs N. Gamaleja vārdā nosaukta Epidemioloģijas un mikrobioloģijas zinātniski pētnieciskā centra un KF Veselības ministrijas izgudrojums. Ierīces valsts pārbaudes noslēdzās jūnijā, šobrīd tiek gatavota tā sertifikācija, atzīmēja rūpnīcas ģenerāldirektors.

"Tomēr gatavība mums ir maksimāla, un nepieciešamības gadījumā esam gatavi saražot tik daudz, cik būs nepieciešams pasūtītājam. Svarīgi, ka šī ierīce var reaģēt uz dažādiem patogēniem gaisā, tādēļ to var pielietot gan civilos nolūkos, gan bioloģiskās drošības nodrošināšanai," uzsvēra Novikovs.

Radio Sputnik ēterā medicīnas zinātņu doktors, ārsts-imunologs, sevišķi bīstamu infekciju speciālists Vladislavs Žemčugovs atzīmēja, ka Krievijas izstrādes gaisa provju analīzē tiek pilnveidotas.

"Atzīmēšu, ka dažādu vielu satura gaisā novērtēšanas ierīce tika izstrādāta vairāk nekā pirms 10 gadiem, par to Valsts prēmiju saņēmis liels kolektīvs ar akadēmiķi Anatoliju Andrejeviču Vorobjovu tā vadībā. Un šīs izstrādes turpinās. Šāda spektrāla analīze, pirmkārt, ir ļoti jūtīga, otrkārt, ir ļoti ātra un ļoti precīza. Piemēra kārtā varu pateikt, ka šādas tehnoloģijas var noteikt vielu sastāvu citu planētu atmosfērā. Tie ir pamati. Bet tagad, es domāju, ka šīs ierīces ļoti ātri var nonākt ražošanā un reālā lietošanā," sacīja Vladislavs Žemčugovs.
Ziņu lente
0