Krievija nosūtīja uz kaimiņvalstīm vairāk nekā 400 tūkstošus Covid-19 testu

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasТестирование на COVID-19
Тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik sagatavoja detalizētu Krievijas humanitārā darba pārskatu un noskaidroja, kā Krievija palīdz kaimiņvalstīm pandēmijas periodā.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. No 2020. gada februāra Krievija palīdz cīņā ar Covid-19 32 valstīm. Vairāk nekā puse humanitāro kravu tika nosūtītas uz NVS, Abhāziju un Dienvidosetiju.

Turklāt KF bezmaksas atbalsts nebeidzas tikai ar medicīnisko iekārtu un zāļu ziedošanu. Sputnik sagatavoja detalizētu Krievijas humanitārā darba pārskatu un noskaidroja, kā tieši Krievija palīdz kaimiņvalstīm pandēmijas periodā.

Pārbaudīja visus

Pirmās humanitārās palīdzības kravas uz ārzemēm tika nosūtītas februārī – toreiz Krievija sāka sūtīt testēšanas sistēmas koronavīrusa diagnosticēšanai. Par to Sputnik paziņoja "Rospotrebnadzor".

"Zinātnieki no centra "Vektor" izveidoja testēšanas sistēmu 19. janvārī. Savukārt 7. februārī tās efektivitāte tika apstiprināta Krievijas speciālistu ar "Rospotrebnadzor" vadībā vizītes laikā Ķīnā. Pēc tam Krievija varēja uzsākt piegādes uz ārzemēm, un par pašu svarīgāko aspektu kļuva mijiedarbība ar EAES un NVS valstīm," pastāstīja organizācijas preses dienestā.

Как проходят испытания вакцины от COVID-19 в России - Sputnik Latvija
Video
Kā notiek Covid-19 vakcīnas izmēģinājumi Krievijā

Saskaņā ar 2020. gada 14. jūlija datiem, Krievija nosūtīja uz ārzemēm 734 tūkstošus koronavīrusa testu bezmaksas palīdzības kārtā. Gandrīz 55% no šī apjoma, jeb 402,7 tūkstošus testu saņēma NVS valstis, Abhāzija un Dienvidosetija. Lielākās testēšanas sistēmu partijas Krievija nosūtīja uz Centrālās Āzijas valstīm – Kirgizstānu, Uzbekistānu un Kazahstānu.

Turklāt "Rospotrebnadzor" atzīmē: tieši Krievijas testi atklāja pirmos koronavīrusa inficēšanās gadījumus Armēnijā, Baltkrievijā un Tadžikistānā. Tomēr, lai veiktu testu un iegūtu rezultātu, vēl ir nepieciešami arī ķīmiskie reaktīvi. Tādēļ Krievija nosūtīja uz ārzemēm reaģentus 723 tūkstošu izmeklējumu veikšanai. Vairāk nekā 440 tūkstoši no tiem atkal tika nosūtīti uz NVS valstīm, Abhāziju un Dienvidosetiju.

Ne tikai testi

Humanitārās palīdzības kārtā kaimiņvalstīm Krievija piešķīra arī 23 bezkontakta termometrus valstu robežkontroles punktu aprīkošanai, pastāstīja Sputnik "Rospotrebnadzor" preses dienestā. Desmit iekārtas tika nogādātas Kirgizstānā, 7 – Armēnijā, 6 – Tadžikistānā.

Lielu uzmanību Krievija veltīja arī izglītojošiem pasākumiem ārstiem, kuri cīnās ar Covid-19. "Rospotrebnadzor" organizēja 10 tiešsaistes lekcijas, kurās Krievijas ārsti dalījās savā pieredzē ar 300 speciālistiem no NVS.

"Taču konsultācijas notika ne tikai video sakaru formātā," precizēja iestādes preses dienestā. "Krievijas speciālisti arī brauca uz pašām cietušajām valstīm. Piemēram, maijā Krievija veica Tadžikistānā un Moldovā novērtēšanas misijas un spēja sniegt rekomendācijas vīrusa laboratorijas diagnostikai."

Steidz palīgā

Lai palīdzētu partnervalstīm tikt galā ar pandēmiju, šodien vairākās NVS valstīs strādā veselas Krievijas ārstu grupas. Jūlijā Krievijas epidemiologi un virusologi devās uz Kazahstānu un Kirgizstānu, paziņoja "Rospotrebnadzor". Tai skaitā Kazahstānā strādā 55 Krievijas ārsti.

Пункт пропуска Терехово на латвийско-российской границе - Sputnik Latvija
Iebraukšana Krievijā atļauta ar negatīvu koronavīrusa testa rezultātu

Sakarā ar to, ka epidemioloģiskā situācija valstī ir pasliktinājusies un karantīnas režīms ir pagarināts līdz 2. augustam, Krievija nodeva Kazahstānai papildu humanitāro kravu. Saskaņā ar Kazahstānas medikamentu izplatītāja "SK-Farmacija" datiem, tā sastāv no 2790 aizsargtērpu komplektiem, gandrīz 22 tūkstošiem sejas masku un 236 "Favipiravir" zāļu iepakojumiem. Līdz jūlija beigām Krievija piegādās vēl 700 tūkstošus šī medikamenta tablešu.

Šobrīd Krievijas ārstu grupas strādā arī Aizkaukāzā. Saskaņā ar Armēnijas Veselības ministrijas informāciju, uz iniciatīvu palīdzēt Armēnijas slimnīcām cīņā ar koronavīrusu atsaucās 50 ārsti. Savukārt 12. jūlijā Krievijas Veselības ministrija nosūtīja uz Azerbaidžānu Sečenova Pirmās Maskavas valsts universitātes ārstu grupu. Kopā ar viņiem uz Baku izlidoja 17 brīvprātīgie ārsti, kuri strādāja Maskavas, Odincovas un Noriļskas klīnikās.

No Serbijas līdz Laosai

Tomēr vērts atzīmēt: Krievijas palīdzība tiek sniegta ne tikai NVS. Sputnik izdevās noskaidrot no "Rospotrebnadzor", ka pandēmijas periodā Krievija ir sniegusi bezmaksas palīdzību 32 valstīm.

PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19 - Sputnik Latvija
Video
PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19

KF humanitārās misijas ģeogrāfija ir plaša. Gvineja, Nepāla, Kostarika, Nikaragva, Palestīna, Afganistāna, Kuba, Laosa, Dominika, Libāna, Serbija, Venecuēla, Ēģipte – tāds ir nepilnais valstu saraksts, kuras saņēma no Krievijas PCR testus par brīvu.

Savukārt Vjetnamā ar koronavīrusa izpēti nodarbojas Savstarpējais Krievijas un Vjetnamas zinātniski pētnieciskais centrs. Tajā Krievijas speciālisti veica vairāk nekā 2000 Covid-19 ierosinātāja pētījumus.

Ievērojamu ieguldījumu cīņā ar vīrusu veikusi arī KF ĀM. Ministrijas mājaslapā tiek ziņots, ka Krievija nosūtīja uz Džibuti teltis un detaļas medicīnisko kompleksu izveidošanai. Savukārt Kambodža no Krievijas humanitārās akcijas ietvaros saņēma 1000 "Cikloferon" iepakojumus.

Eksporta apjomi pieaug

Paralēli humanitārās palīdzības piegādēm pieaug arī eksporta apjomi. Šodien uz maksas bāzes Krievijas testēšanas sistēmas tiek piegādātas Armēnijai, Baltkrievijai, Kazahstānai, Kirgizstānai, Moldovai, Tadžikistānai, Turcijai, ā arī Gruzijai un Ukrainai, paziņoja Sputnik KF Rūpniecības un tirdzniecības ministrijā.

В Казани запустили проект по разработке вакцины от коронавируса - Sputnik Latvija
Trīs Krievijā izstrādāti Covid-19 vakcīnas prototipi ir efektīvi

Ne mazāk aktīvi tiek attīstītas testu piegādes uz tālām ārzemēm – Austriju, Bangladešu, Bulgāriju, Brazīliju, Ungāriju, Vāciju, Indiju, Itāliju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

"Kopumā eksportēti vairāk nekā 20 tūkstoši komplektu. Šobrīd notiek pārrunas par piegādēm uz Alžīriju, Afganistānu, Venecuēlu, Malaiziju, Maroku, Serbiju un Pakistānu," paziņoja ministrijas preses dienestā.

Veiksmīgi norisinās arī Krievijas mākslīgās plaušu ventilācijas (MPV) aparātu eksports. Vairāk nekā 600 Krievijas MPV jau ir nosūtīti uz Uzbekistānu, Baltkrieviju, Serbiju un Itāliju, pastāstīja KF rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs uzstāšanās laikā Federācijas Padomē. Turklāt Krievija apspriež temperatūras mērīšanas termināļu pārdošanu ar ASV.

Ziņu lente
0