"Jāpalabo Valsts departamenta kļūdas". Militārais eksperts par ASV "arktiskajām" bažām

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasИспытания новых и перспективных образцов вооружения, военной и специальной техники в условиях Арктики
Испытания новых и перспективных образцов вооружения, военной и специальной техники в условиях Арктики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretāra palīgs Eiropas un Eirāzijas lietās brīfingā paziņoja, ka Krievijas klātbūtnes paplašināšanās Arktikā apdraudot NATO aizsardzību.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. ASV valsts sekretāra palīgs Eiropas un Eirāzijas lietās Maikls Mērfijs brīfingā paziņoja, ka Krievijas klātbūtnes paplašināšanās Arktikā apdraudot NATO aizsardzību. Viņš atzīmēja, ka Krievija izveidojusi Arktikā jaunu struktūru, radušās jaunas arktiskās brigādes, atjaunota aukstā kara laiku vecā infrastruktūra, ostas un aerodromi, uzbūvēta jauna infrastruktūra.

manevrus Arktikā Krievijas Aizsardzības ministrija organizē likumīgi, sarunā ar Federālo ziņu aģentūru paziņoja militārais komentētājs Viktors Baraņecs.

"Savienotās Valstis arī šeit neliedz sev iespēju demonstrēt militāri politisko liekulību. Gribu mazliet palabot Valsts departamenta teikto: Krievija ziemeļos atjaunojusi nevis "aukstā kara laiku", bet gan PSRS perioda infrastruktūru, kad mēs ar absolūti legālu pamatu īstenojām militāro klātbūtni savā Arktikas segmentā," teica Baraņecs.

Viņš atzīmēja, ka pēc PSRS sabrukuma valsts bruņotie spēki uz ilgiem gadiem atstāja reģionu bez aizsardzības. Taču tagad Krievija turp atgriezusies absolūti legāli.

"Krievija, saprotot, ka Arktika interesē arī ASV un Kanādu, cenšas apsteigt notikumus un saimnieciski, tāpat kā jebkurš no mums, izvietojot mājās mēbeles, organizē tur manevrus un dislocē tai nepieciešamos spēkus. Nenoliedzu, ka esam sākuši galējo ziemeļu kompleksu militāro apgūšanu: atjaunoti aerodromi, robežsardzes punkti un pat ievesta vietējiem laikapstākļiem adaptēta tehnika. Krievijas Aizsardzības ministrija un Sergejs Šoigu rīkojas, paredzot pamatotus draudus mūsu suverenitātei," piebilda eksperts.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
NI paskaidroja, kāpēc Krievijai ir pamats raizēties par NATO iebrukumu

Pie tam jāpiebilst, ka pieaug NATO aktivitāte Arktikā. Pirmo reizi kopš aukstā kara beigām Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 75. gadadienas svētku priekšvakarā Barenca jūrā notika NATO apvienoto jūras kara spēku karakuģu vienības mācības.

NATO turpina paplašināt PRA infrastruktūru Polijā, kā arī modernizē RLS "Globus 3" Norvēģijas ziemeļos, lai paplašinātu iespējas novērot Krievijas teritorijas iekšējos rajonos.

Martā Krievijas Aizsardzības ministrijas kolēģijas sēdē valsts aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pastāstīja, kā KF Bruņotie spēki aizsargā Ziemeļu jūras ceļu.

Šoigu atzīmēja, ka Arktikas reģionā izveidots stabils fundaments, un militārās infrastruktūras radīšanai uzbūvēti unikāli administratīvie un dzīvojamie kompleksi, kuros karavīri stājas dežūrā pēc rotācijas principa.

Pie tam tiek izmēģināts jaunais bruņojums, tostarp hiperskaņas ieroči, kas kvalitatīvi uzlabo Krievijas flotes militāro potenciālu.

Ziņu lente
0