Inficēto izsekošana, jauni aizliegumi: Latvijā pastiprināja Covid-19 apkarošanas pasākumus

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус
В Латвийском центре инфектологии развернута мобильная лаборатория для сдачи анализов на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar koronavīrusu inficēto Latvijas iedzīvotāju pārvietošanos turpmāk uzraudzīs mobilie operatori. Pulcēties vairāk par diviem nedrīkst nekur. Arvien vairāk Latvijas ārstu saslimst ar Covid-19.

RĪGA, 30. marts – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas valdība svētdien notikušajā ārkārtas sēdē pieņēma jaunus pasākumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai. Vienlaikus valstī tiks pastiprināta inficēto personu kontrole, kurām ir noteikts sēdēt karantīnā.

"Divi un divi"

Ja agrāk divu metru sociālā distance bija sava veida stingra rekomendācija, tad tagad tā ir kļuvuši par likumīgu prasību.

Рига - Sputnik Latvija
Vairāk par diviem nepulcēties, netuvoties: jauni ierobežojumi Latvijā

Visās publiskās vietās ir aizliegts pulcēties vairāk nekā diviem cilvēkiem ar minētās "sociālās distances" pārkāpšanu. Atrasties tuvāk viens otram publiskās vietās, gan iekštelpās, gan uz ielas varēs tikai ģimenes locekļi vai cilvēki, kas dzīvo vienā mājā, kā arī viņu nepilngadīgie bērni. Tāpat divu metru noteikums nedarbojas attiecībā uz personām, kuras veic dienesta pienākumus.

Attiecīgi grozījumi vakar tika ieviesti likumā "Par ārkārtas situācijas izsludināšanu", par ko preses konferencē pēc valdības sēdes beigām paziņoja Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Premjers nosauca jaunos ierobežojumus par "divi un divi", tādējādi apzīmējot to būtību. Viņš atzīmēja, ka valdība cenšas rīkoties proaktīvi, apsteidzot situācijas attīstību, ierobežojot iespējamos notikumus un vīrusa izplatību.

Grozījumu punkts, kurš regulē darbinieku uzvedību, veicot savus pienākumus, kuriem ir jāstrādā grupā, izskaidroja veselības ministre Ilze Viņķele. Pēc viņas sacītā, par darbinieku drošību būtu jārūpējas viņu darba devējiem, izpildot epidemiologu rekomendācijas.

Par noteikumu pārkāpšanu, ministre atzīmēja, tiks paredzēta vai nu administratīvā, vai pat kriminālatbildība. Pienākums kontrolēt likuma ievērošanu ir uzdots Valsts policijai, darbam var tikt piesaistīti arī Pašvaldības policijas darbinieki.

Patlaban par ārkārtas situācijas noteikumu pārkāpšanu ir paredzēts naudas sods līdz 350 eiro. Savukārt kriminālatbildība var iestāties gadījumā, ja karantīnas noteikumu neievērošana ir novedusi pie būtiskiem zaudējumiem valsts interesēm vai privātpersonām. Maksimālais cietumsods par šādu noziegumu ir 8 gadi.

Inficētos izsekos

Valdības sēdē tika pieņemts vēl viens lēmums, kura mērķis ir pastiprināt kontroli saistībā ar to, kā ar Covid-19 inficētās personas ievēro viņiem noteiktās karantīnas nosacījumus (pašizolāciju mājās).

Женщина моет террасу кафе в Ла Калета на Тенерифе - Sputnik Latvija
Nosaukta temperatūra, pie kuras koronavīruss aktivizējas

Mobilo sakaru operatoriem tiek uzdots pienākums kontrolēt inficēto atrašanās vietu un ziņot par iespējamo karantīnas pārkāpumu.

Valsts policija pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pieprasījuma varēs saņemt informāciju no operatoriem par konkrētām personām, kas ir inficētas ar Covid-19. Šie dati tiks nodoti Slimību profilakses un kontroles centram un tiks izmantoti epidemioloģiskās izmeklēšanas pasākumos, kā arī, lai pārbaudītu informāciju, ko par sevi sniedz iedzīvotāji.

"Šie dati nav izmantojami tikai tādēļ, ka kādu interesē, kā cilvēki pārvietojas. Šie dati tiks sniegti tikai pēc epidemiologu pieprasījuma Valsts policijai tikai un vienīgi epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanai," paskaidroja ministre Viņķele.

Apkopojot jaunāko informāciju, var izcelt divas lietas. Pirmkārt, valdība kārtējo reizi rīkojās "liberālāk", nekā sociālajos tīklos domāja daudzi komentētāji. Jo iepriekš pāršalca vesels baumu vilnis par to, ka valdība, pēkšņi sasaucot sēdi brīvdienā, varētu pilnībā aizliegt pārvietoties pa pilsētu.

Otrkārt, personu grupas pārvietošanās kontrole ar mobilo operatoru starpniecību izskatās saprātīgi šajā gadījumā, lai gan daļēji pārkāpj iedzīvotāju tiesības. Iepriekš piekļuvi šādai informācijai varēja saņemt tiesībsargājošās iestādes ierosinātas krimināllietas ietvaros. Tagad saņēmēju loks ir paplašināts, taču, ņemot vērā situāciju, samērā pamatoti.

Saslimst mediķi

Preses konferencē uzstājās arī Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs. Viņš informēja par visnotaļ uztraucošiem datiem par Covid-19 izplatīšanās dinamiku tieši medicīnas darbinieku vidū.

Дорожный знак на въезде в Латвию - Sputnik Latvija
Pabriks pastāstīja, kā ārkārtas situācijas režīmā tiek sargātas Latvijas robežas

Neskaitot iepriekš zināmos gadījumus – ārsts-onkologs Rīgas Stradiņa slimnīcā, trīs medicīnas darbinieki Rēzeknes slimnīcā, kā arī divi zobārsti Rīgas klīnikās – Covid-19 ir konstatēts "vēl dažiem nozares pārstāvjiem".

Tostarp, kā norādīja Perevoščikovs, SPKC saņēmis ziņas par vēl diviem zobārstiem, kas inficējušies ar Covid-19. Pēc speciālistu domām, medicīnas darbinieki varēja inficēties vienā no pasākumiem, kurā piedalījās viesi no ārvalstīm.

Tāpat ir saņemta informācija par medmāsu "vienā no ambulatorajām slimnieku aprūpes iestādēm". Ar vīrusu tika inficēts arī viens no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājiem.

Ziņu lente
0