Kanāda vēlas zināt latviešu SS leģionāru vārdus: kara noziedzniekiem liegs patvērumu

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovВозложение цветов к памятнику Свободы в Риге 16 марта 2020 года
Возложение цветов к памятнику Свободы в Риге 16 марта 2020 года  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas valdība lūdz Krieviju sniegt ziņas par valstī dzīvojošajiem latviešu SS leģionāriem; tiem, kuri piedalījās noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos, nav ko darīt valsts teritorijā.

RĪGA, 19. marts - Sputnik. Kanāda pieprasījusi no Krievijas sarakstu ar Kanādā dzīvojošo SS Latviešu leģiona veterānu vārdu sarakstu, vēsta RIA Novosti.

Atgādinām, ka 16. martā diskusijas gaitā starptautiskajā ziņu aģentūrā "Rossija segodņa" tika publiskots pārskats "Nacistisko noziegumu līdzdalībnieki. 96 vēl dzīvie SS Latviešu leģiona veterāni". Tas ir Krievijas nevalstisko organizāciju - fonda "Vēsturiskā atmiņa" un Ebreju kultūras, tradīciju, izglītības un zinātnes atbalsta un attīstības fonda sadarbības rezultāts

Pārskatā tika publicēti 96 latviešu leģiona veterānu vārdi un īsa biogrāfija.

© SputnikPārskata "Nacistisko noziegumu līdzdalībnieki. 96 vēl dzīvie SS Latviešu leģiona veterāni" lappuses.
Kanāda vēlas zināt latviešu SS leģionāru vārdus: kara noziedzniekiem liegs patvērumu - Sputnik Latvija
Pārskata "Nacistisko noziegumu līdzdalībnieki. 96 vēl dzīvie SS Latviešu leģiona veterāni" lappuses.

Pārskats liecina, ka 15 no pašlaik dzīvajiem latviešu SS leģiona veterāniem šobrīd uzturas Kanādas teritorijā.

Kanādu šis jautājums interesējis, un tagad ar to nodarbosies valsts Tieslietu ministrija. Resora preses dienesta darbiniece Elisona Stori paskaidroja, ka pārbaude tiks veikta saskaņā ar noziegumu pret cilvēci un kara noziegumu izmeklēšanas programmu.

Stori uzsvēra, ka Kanādas Tieslietu ministrija kopā ar robežsardzes un imigrācijas dienestiem, kā arī policiju cenšas panākt, lai cilvēki, kuri personiski piedalījušies kara noziegumos, noziegumos pret cilvēci vai genocīdā, nesaņemtu patvērumu Kanādā.

Krievija veic izmeklēšanu

Krievijas Izmeklēšanas komiteja sākusi pārbaudīt datus par SS Latviešu leģiona veterāniem. Izmeklētāji iepazīsies ar SS Latviešu leģiona veterānu anketām un pārbaudīs viņu līdzdalību noziegumos pret civilajiem iedzīvotājiem, iepriekš stāstīja IK oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko.

Международная конференция по проблемам, рискам и вызовам нацизма в современной Европе - Sputnik Latvija
Gapoņenko: Latvijas vadība apzināti attaisno SS latviešu leģionārus

Petrenko atzīmēja, Krievijā izmeklēto krimināllietu ietvaros, kas ierosinātas par genocīdu Lielā Tēvijas kara laikā un nacisma reabilitāciju no SS Latviešu leģiona veterāna Visvalža Lāča puses, daži cilvēki, informācija par kuriem iekļauta vēsturnieku pārskatā, jau tiek pārbaudīti jautājumā par līdzdalību noziegumos pret cilvēci – pret civilajiem padomju pilsoņiem.

Jāatzīmē tas, ka, saskaņā ar pārskatu, Latvijā no 1991. līdz 2020. gadam par kara noziegumiem pret cilvēci nav notiesāts neviens SS latviešu leģiona struktūrvienību dalībnieks.

Pārskats ir unikāls, jo tajā pirmo reizi tika publicētas līdz šim nepazīstamas biogrāfijas.

Publicētais saraksts ir šeit >>>

Ziņu lente
0