Krievijas koncerns paskaidroja, kāpēc OPEC+ vienošanās KF ir kaitīga

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasДобыча нефти
Добыча нефти - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas koncerns "Rosņeftj" uzskata, ka OPEC+ vienošanās, daļēji aizvietojot tirgū lēto naftu ar dārgo degvielu no ASV, nozīmē mazohismu.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. OPEC+ vienošanās ir bezjēdzīga Krievijai apstākļos, kad lētā Krievijas un arābu nafta daļēji tiek aizvietota ar amerikāņu dārgo naftu, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja kompānijas "Rosņeftj" preses sekretārs Mihails Ļeontjevs.

"No Krievijas interešu viedokļa šim darījumam vienkārši nav jēgas. Mēs, piekāpjoties savos tirgos, aizvācam no tiem lēto arābu un Krievijas naftu, lai atbrīvotu vietu amerikāņu dārgajai slānekļa naftai. Un nodrošinātu tās ieguves efektivitāti," viņš paskaidroja. Tādējādi, pēc viņa vārdiem, vienošanās tirgu neietekmē – piedāvājuma apjoms tajā nemainās.

"Protams, pat pašreizējos apstākļos būtu iespējams panākt kaut kādu vienošanos ar partneriem. Taču izteiktais piedāvājums nebija partnerisks... Vienkārši mūsu apjomi tiek aizvietoti ar konkurentu apjomiem. Tas ir mazohisms," akcentēja Ļeontjevs.

Pēc kompānijas preses sekretāra domām, sākumposmā OPEC+ līgumam, iespējams, bija sava nozīme, taču drīzāk tas bija psiholoģiskais faktors. "Taču reāli darījums paredz, ka visi naftas apjomi, kas tika izslēgti OPEC+ vienošanās vairākkārtējas pagarināšanas rezultātā, pasaules tirgū pilnībā un visai ātri aizvietojās ar amerikāņu slānekļa naftas apjomiem," viņš piezīmēja, un piebilda, ka līdztekus ASV arī citas valstis, kas nav pievienojušās OPEC+ līgumam, ir gatavas palielināt ieguvi.

Работа базы нефтепродуктов. Архивное фото - Sputnik Latvija
"Tirgū līs asinis": pasaules mediji stāsta par naftas cenu krišanos

OPEC un vairāku organizācijā neiekļautu valstu (OPEC+) darījums par naftas ieguves samazināšanu darbojas no 2017. gada sākuma. Tas vairākkārt pagarināts, noteikumi mainīti. Piemēram, līdz 2019. gada beigām vienošanās paredzēja ieguves ierobežošanu par 1,2 milj. barelu diennaktī salīdzinājumā ar 2018. gada oktobra līmeni, bet 2020. gada pirmajā ceturksnī alianse samazināja ieguvi par 1,7 milj. barelu.

Aizvadītajā piektdienā noslēdzās OPEC+ pārstāvju kārtējā tikšanās, kuras dalībniekiem neizdevās panākt jaunas vienošanās – to parametru izmaiņas vai darbības termiņa pagarināšanu. Piemēram, Krievija ierosināja saglabāt pašreizējos noteikumus, bet Saūda Arābija – vēl vairāk samazināt naftas ieguvi. Rezultātā no 1.aprīļa zaudēs spēku visu agrākās alianses dalībnieku naftas ieguves ierobežošanas saistības.

 

Ziņu lente
0