Eksperts pastāstīja par neparastiem "Rosatom" projektiem Ziemeļu jūras ceļā

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasСеверный морской путь. Порт Певек
Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2018. gada beigās Krievijas atomenerģētikas kompānija kļuva par Ziemeļu jūras ceļa attīstības operatoru.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik. Valsts korporācija "Rosatom" uzņēmusies Ziemeļu jūras ceļa attīstības saistības un uzsāks neierastu darbības veidu, intervijā Sputnik Lietuva pastāstīja enerģētikas eksperts Boriss Marcinkēvičs.

Атомный ледокол Вайгач проводит караван судов в Финском заливе - Sputnik Latvija
ASV "Arktikas doktrīna: Ziemeļu jūras ceļš tiks bloķēts

2018. gada beigās Krievijas atomenerģētikas kompānija kļuva par Ziemeļu jūras ceļa attīstības operatoru. Krievijas bijušā premjerministra Dmitrija Medvedeva valdība apstiprināja infrastruktūras attīstības plānu līdz 2035. gadam. Tas paredz virkni pasākumu – no maģistrālās infrastruktūras modernizācijas un paplašināšanas līdz regulāriem pārvadājumiem.

"Vērīgi paskatoties uz iepriekšējās valdības apstiprināto plānu - Ziemeļu jūras ceļa attīstības plānu līdz 2035. gadam, kļūst skaidrs, ka "Rosatom" nāksies strādāt pēc šīs formulas. Kas nepieciešams, lai ZJC patiešām būtu iespējams ekspluatēt visu gadu? Jāzina navigācijas apstākļi, jābūvē kuģi, kuri izlūkos klimatiskos apstākļus," norādīja Marcinkēvičs.

Eksperts norādīja, ka "Rosatom" nāksies nodrošināt ostas, bet tajās – visu pa ZJC kursējošo kuģu drošībai nepieciešamo. Viņš atzīmēja, ka kompānija pieradusi plānot savu darbību gadu desmitiem uz priekšu, un tas attiecas arī uz ZJC.

"Jauno atomelektrostaciju ekspluatācijas laiks ir 60 gadi ar iespēju pagarināt to vēl par 20 gadiem. Ja mēs parakstījām līgumu, ka AES tiks uzbūvēta, tā jāapkalpo nākamos 80 gadus, jāplāno darbība, lai apkalpošana būtu augstākajā līmenī. Aptuveni tāpat "Rosatom" strādā ar visu, kas saistīts ar Ziemeļu jūras ceļu," pastāstīja eksperts.

"Rosatom" visai nopietni vērtē kravu plūsmas attīstību un saprot, ka ZJC apgūšana pirmajā posmā jāveic uz Krievijas kravu rēķina, apgalvo Marcinkēvičs.

"Loģika ir vienkārša – ja gribi, lai būtu padarīts labi, dari pats. "Rosatom" vēsta, ka patlaban izskata projektu, kuram gatava no saviem līdzekļiem piešķirt 7 miljardus dolāru, lai ieietu konteineru pārvadājumu tirgū. Ja baidāties, es sākšu pirmais, jūs paskatīsieties uz rezultātu, bet pēc tam aprunāsimies," viņš paskaidroja.

Cпуск на воду атомного ледокола Урал в Санкт-Петeрбурге - Sputnik Latvija
ASV vēlas nepieļaut Ziemeļu jūras ceļa izmantošanu, vēsta mediji

Taču, eksperts piezīmēja, šim nolūkam nepieciešami noteiktas klases kuģi, kuru patlaban nav. "Rosatom" plāno ieiet biznesā brīdī, kad darbu sāks "Lider" klases ledlauži, kas tiek galā ar piecus metrus biezu ledu. Tie varēs nodrošināt navigāciju pa ZJC visu gadu.

Ziemeļu ledus ceļš, jeb Ziemeļu koridors ir īsākais maršruts starp Krievijas daļu Eiropā un Tālajiem Austrumiem. Tas ved pa Ziemeļu Ledus okeāna un daļēji – pa Klusā okeāna jūrām.

Patlaban ZJC pārsvarā lieto tādas kompānijas kā "Nornikeļ", "Gazprom", "Rosņeft", "Rosšelf", Krasnojarskas novads, Saha (Jakutija) un Čukotka.

Ziņu lente
0