ASV joprojām nevēlas pagarināt līgumu START ar Krieviju

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada beigās Maskava nosūtīja ASV diplomātisku notu par gatavību pagarināt līgumu START bez iepriekšējiem noteikumiem.

RĪGA, 12. februāris - Sputnik. Līdz Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma (New START) termiņa beigām palicis viens gads, taču atsaucība no ASV administrācijas puses nav novērojama – ierēdņi māj uz Ķīnas pusi, konstatēja Krievijas Ārlietu ministrijas Starptautisko organizāciju departamenta direktors Pjotrs Iļičovs, vēsta RIA Novosti.

"Patlaban atlicis gads līdz Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma  termiņa beigām. Jums zināma (Krievijas – red.) prezidenta Putina iniciatīva pagarināt šo līgumu bez jebkādiem iepriekšējiem noteikumiem, taču mēs neredzam (ASV – red.) administrācijas atsaucību. Tā rāda uz Ķīnu, uz tās it kā augošo arsenālu, taču pati ar ķīniešiem par to nerunā vai runā neskaidri," teica Iļjičovs Krievijas ĀM Diplomātiskās akadēmijas ANO Startautiskā jaunatnes modeļa DAIMMUN-20 sesijas atklāšanā starptautiskajā ziņu aģentūrā "Rossija segodņa".

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Ak tie krievi: ASV cenšas panākt Krieviju hiperskaņas ieroču izstrādē

Pērnā gada beigās Maskava nosūtīja ASV diplomātisku notu par gatavību pagarināt līgumu START bez iepriekšējiem noteikumiem, pastāstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

"Mēs uzskatām, ka no starptautiskās drošības viedokļa būtu bezatbildīgi un kaitīgi padarīt jautājumu par Maskavas un Vašingtonas pašreizējā divpusējā līguma pagarināšanu atkarīgu no kādiem jauniem apstākļiem," viņš norādīja žurnālistiem.

"Krievija augstākajā līmenī apstiprinājusi gatavību pagarināt līgumu bez iepriekšējiem noteikumiem, turklāt paveikt to steidzami. Šis viedoklis paliek spēkā. Par to oficiāli sniegta informācija ASV ar diplomātisku notu aizvadītā gada beigās saskaņā ar Krievijas prezidenta agrākajiem paziņojumiem," viņš uzsvēra.

Politiķis norādīja, ka jebkura vienošanās, jebkurš solis uz priekšu, kas tiks sperts ANO Drošības padomes "piecnieka" ietvaros, pozitīvi ietekmēs vispārējo drošību un stabilitāti pasaulē.

Krievijas un ASV līgums stājās spēkā 2011.gada 5.februārī. Tas paredz abu pušu kodolarsenāla samazināšanu tā, lai pēc septiņiem gadiem un turpmāk bruņojuma kopskaits neparsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, ballistiskās raķetes uz zemūdenēm un smagajiem bumbvedējiem, kā arī 1550 kaujas galviņas un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Vienošanās uzliek saistības Krievijai un ASV sniegt informāciju par kaujas galviņu un nesēju skaitu divas reizes gadā. 2018.gada 5.februārī Krievijai un ASV bija jāsasniedz līgumā paredzētie rādītāji.

Ziņu lente
0