KF Valsts domē atgādināja Kijevai, ka Eiropa ir ieinteresēta "Ziemeļu straumē 2"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasВентиль на трубопроводе газораспределительной станции
Вентиль на трубопроводе газораспределительной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Oficiālās Kijevas prieks saistībā ar iespējamajām Amerikas sankcijām pret projektu "Ziemeļu straume 2" nepalika bez Krievijas uzmanības. Valsts domē šādu reakciju nosauca par nepiemērotu, atgādinot Ukrainai par "lielās Eiropas saimes" interesēm.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Iespējamās ASV sankcijas projekta "Ziemeļu straume 2" apturēšanai nekādā veidā nepalīdzēs Ukrainai, tādēļ oficiālās Kijevas līksmā reakcija saistībā ar šo izskatās nevietā, uzskata KF Valsts domes deputāts Dmitrijs Beļiks.

Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Politologs: Vācija asi reaģē uz ASV plāniem pret "Ziemeļu straumi 2"

ASV dara visu projekta apturēšanai, taču primārais iemesls tam "nebūt nav Ukrainas glābšana", pateica politiķis RT intervijā.

Šādi viņš komentēja Ukrainas Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas lietu vicepremjera Dmitrija Kuļebas paziņojumu par to, ka Kijeva cer apturēt gāzesvada būvniecību līdz ar attiecīgu Vašingtonas sankciju ieviešanu.

Pēc Beļika sacītā, ASV varasiestādes viņiem raksturīgā manierē vadās tikai un vienīgi pēc savām ekonomiskajām interesēm. "ASV tiecas piegādāt Eiropai savu slānekļa gāzi, savukārt nepiemērotais oficiālās Kijevas prieks jau kuru reizi kļuvis par teicamu aizslietni Ukrainas amerikāņu "partneru" patiesajiem nolūkiem," uzsvēra deputāts.

Tāpat viņš ieteica Kijevai būt uzmanīgākai ar šādiem izteicieniem, atgādinot, ka "Ziemeļu straumē 2" ir ieinteresēta visa Eiropa. Un šai Eiropai diez vai ir vajadzīga valsts, kurai "īsti nerūp lielās Eiropas saimes intereses".

Gāzesvads "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaunu 55 miljardu kubikmetru gāzes no Krievijas piekrastes līdz Vācijas krastam.

Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Čehija, Ungārija, Slovākija, Rumānija, kā arī Dānija iestājas pret jaunā gāzes vada būvniecību. Pēc viņu viedokļa, projekts rada ģeopolitiskās destabilizācijas riskus un var vest pie konkurences ierobežošanas.

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Mediji: sankcijas saistībā ar "Ziemeļu straumi 2" iekļāvuši ASV aizsardzības budžetā

ASV arī iebilst pret projekta īstenošanu, jo vēlas paplašināt savas sašķidrinātās dabasgāzes eksportu Eiropas tirgū un cenšas visiem spēkiem kavēt Krievijas lētās cauruļvadu gāzes tirgus attīstību.

2017. gada jūnijā ASV Senāts apstiprināja grozījumus sankciju paplašināšanai attiecībā pret Krieviju. Tostarp, likumprojekta tekstā tiek runāts, ka ASV "turpina pretoties gāzes vada "Ziemeļu straume 2" būvniecībai, ņemot vērā tā draudošo ietekmi uz Eiropas Savienības enerģētisko drošību  un gāzes tirgus attīstību Centrālajā un Austrumeiropā un uz enerģētikas reformām Ukrainā".

"Ziemeļu straumes 2" būvdarbus atbalsta Vācija un Austrija, jo saprot, ka šis projekts tām būs drošs un ļoti izdevīgs no ekonomiskā viedokļa. Projekta īstenošanā ieinteresēta arī Norvēģija.

Ziņu lente
0